"Ser du sådana här paraffinklumpar vid kusten får du gärna hjälpa till att plocka upp dem och sen slänga."

Så lät uppmaningen från kommunen efter att flera anmälningar kommit in om att klumparna spolats upp på stränder. Klumparna är stelnat paraffinvax, som är en restprodukt från råolja som kan fastna i till exempel fartygstankar.

Haninge kommun hänvisar frågor kring paraffinet till Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund (SMOHF). Enligt Katarina Lekmo, inspektör på förbundet, fick man information om att klumparna hittats på Nåttarö, Stora Björn, Aspön och Ålö.

– Vi fick in informationen som en rapport om miljöolycka och var på Stora Björn och Aspön tillsammans med kommunen för en inspektion, säger hon.

Man kan i dagsläget inte säga exakt var paraffinvaxet kommer ifrån.

– Men när vi först fick informationen från länsstyrelsen så trodde man att det kunde vara ett utsläpp från fartyg, till exempel att de har rengjort en tank eller liknande, men det är inte helt bekräftat, säger hon.

Så här såg en av paraffinklumparna på Stora Björn ut.

Så här såg en av paraffinklumparna på Stora Björn ut.

SMOHF

Ska tas bort

Från och med 1 januari 2021 finns det nya krav för rengöring av tankar till havs. Enligt nya föreskrifter från IMO, internationella sjöfartsorganisationen, ska tvättvatten nu pumpas iland och omhändertas enligt Transportyrelsen.

Förbundet har nu gjort bedömningen att paraffinvaxet ska tas bort.

– Det går att liknas med nedskräpning, att man inte ska lämna avfallet kvar i naturen utan det ska tas bort, säger hon.

Om de är ofarliga – varför ska man ha handskar på sig?

– Det rör sig helt enkelt om försiktighetsprincipen – att man ska ha det för säkerhets skull, säger hon.

Gör ni några åtgärder utöver att ber allmänheten plocka upp dem?

– Vi är i kontakt med Haninge kommun och vi har varit med ut för att bedöma omfattningen och sedan är kommunen ansvarig för saneringen, säger hon.

Om man hittar paraffinklumparna någonstans så uppmanar de att man rapporterar in det, antingen till SMOHF eller via kommunens felanmälan.

– På så sätt kan vi fortsätta följa var de dyker upp, säger hon.