Museum på förslag. Haningebor vill rädda ”bortglömt” 20-talshus

Det lilla, röda huset på Malmvägen i Handen kan räddas – om politikerna ställer sig bakom e-förslaget. De sista åren har huset använts som en samlingsstuga i kvarteret.
Det lilla, röda huset på Malmvägen i Handen kan räddas – om politikerna ställer sig bakom e-förslaget. De sista åren har huset använts som en samlingsstuga i kvarteret.
28 personer har skrivit på för att rädda ett litet rött, och för de flesta bortglömt 20-talshus mitt i Handen. Man föreslår att huset blir museum.

– Det finns bara enstaka liknande hus kvar, säger Sune Nilsson från hembygdsgillet.

Det förbereds för tre nya villor på en tomt på Malmvägen, som ligger mellan Dalarövägen och Parkvägen, i Handen. Det gjorde Tungelstabon Stefan Jansson orolig.

Han upptäckte härom året av en slump det lilla röda, för många tidigare okända, huset som finns på marken i dag.

– Då fick jag en idé om att spara kåken, låta gymnasieelever på Fredrik-gymnasiet flytta det till skolan och renovera det. Jag hoppas på ett litet lokalt museum inne i huset, och att man kan hitta en ny plats åt det. Vad jag förstår börjar man bygga de nya husen på tomten i vår, så huset behöver ju flyttas snart om vi ska rädda det, säger Stefan Jansson.

Och Stefan har fått gensvar. E-förslaget har fått 28 onlineunderskrifter. Det betyder att stadsbyggnadsnämnden nu måste ta ställning. Ett första möte kring förslaget ska kommunen ha i februari.

Enligt Haninge hembygdsgille har huset varit okänt för de flesta, även för många i gillet.

Men efter Stefan Janssons ”upptäckt” har gillet undersökt huset.

– Det här är en fritidsstuga från 20-talet, som var typisk i Handen förr. Troligen är den byggd av billådor från importerade amerikanska bilar. Det handlar om ett kraftigt virke, säger Sune Nilsson från gillet.

Om minst 25 personer skriver under ett e-förslag så måste politikerna i aktuell nämnd hantera det.