Haningeborna ska bli friskare

Haningeborna är fetast i länet och ohälsotalen ligger i topp. För att förbättra folkhälsan startar nu Hälsoveckan som ska bli en årlig tradition.

Det var en tidningsrubrik i slutet av förra året – ”Haningeborna fetast i länet” – som fick Marie Litholm (KD), ansvarig politiker för folkhälsofrågor i kommunstyrelsen, att reagera.

– Det var droppen. Jag tänkte att nu måste vi göra något, säger hon och berättar att detta blev startskottet till Hälsoveckan.

Ohälsotalen har länge varit ett problem i Haninge. Arbetslöshet och låga inkomster skapar problem med missbruk, ohälsa och sjukskrivningar. Har föräldrarna problem finns även risk att det spiller över på barnen.

– Har man inte arbete finns det risk att man tröstar sig på olika sätt, konstaterar Marie Litholm.

Statistiken visar att unga kvinnor och medelålders män i Haninge har betydligt större problem med fetma än genomsnittet i länet och att unga män i Haninge röker betydligt mer.

– Hälsoveckan är tänkt att vara ett roligt sätt att aktivera både unga och gamla och att få igång samtalet om de här frågorna, säger Marie Litholm.

Hon tror att man kanske inte når alla, men det kan vara ett sätt att minska risken för att problemen blir ännu värre.

Men måste man inte göra något åt grundproblemen också? Se till att det blir fler och bättre jobb?

– Självklart. Vi samverkar med försäkringskassan, arbetsförmedlingen och landstinget för att förbättra situationen på alla plan. Men det här är ett sätt att försöka påverka utvecklingen och inte minst att hjälpa barnen att komma i gång.

I höst kommer en uppföljare till Hälsoveckan i ”Matveckan”. Då ska Haningeborna få lära sig att äta och laga nyttigare mat.

Fakta

Hälsoveckan

Hela den här veckan kan Haningeborna pröva på olika aktiviteter för att förbättra sin hälsa.

På programmet finns bland annat föreläsningar om hälsa, praktisk träning och fitness, seniorgympa, yoga, barnaktiviteter, blodtrycksmätning, självförsvar, massage, zumba och boxning.

Källa: Haninge kommun