Haningeelever skolstrejkar för klimatet i stan

Benjamin In de Betou och Wille Lundqvist på Mynttorgets manifestation.
Benjamin In de Betou och Wille Lundqvist på Mynttorgets manifestation.
I Haninge arrangeras ingen manifestation för klimatet. Då valde Benjamin In de Betou, 13, och hans två kompisar att åka in till Mynttorget i stället.

I Haninge har intresset för den globala skolstrejken Fridays For Future – som inspirerats av 16-åriga miljöaktivisten Greta Thunbergs – varit svagt.

Inga manifestationer arrangeras.

Det har överraskat 13-åriga Benjamin In de Betou från Tungelsta.

Han har varit orolig för klimatförändringarna och framtiden, och har i veckan försökt få till en manifestation på Tungelsta skola.

Men han fick lägga ner planerna.

I stället åkte han in till Mynttorget – tillsammans med klasskompisarna Wille Lundqvist och Joey Fehler.

Överraskad över låga intresset i Haninge

– Min lärare sade att jag skulle få ogiltig frånvaro. Men jag har uppbackning från mina föräldrar och känner att jag nästan blir rörd när man står här och ser alla stockholmare på Mynttorget. Det är god stämning, säger Benjamin när Mitt i får tag på honom på telefon.

Benjamin har i tre år varit medveten om klimatproblemen.

– Med klassen har vi plockat pant och min familj äter bara vegetariskt, men jag har aldrig fått chansen att vara med på en manifestation som här, säger Benjamin.

Varför tror du intresset är så lågt i Haninge?

– Det känns som att elever och lärare varit för lata. I Tungelsta sade vår lärare att hon inte trodde manifestationen skulle få någon betydelse. Vi har inte fått något stöd från skolan och vi är väldigt överraskade att det inte arrangeras någon strejk i Haninge.