Haningekillar redo att cykla till Kebnekaise

De ska cykla från Stockholm till Kebnekaise och sedan bestiga toppen.

Haningekillarna Jesper och Sebastian vill inspirera andra att göra det samma.

18-åringarna Jesper Lund och Sebastian Svärd börjar snart tredje året på Fredrika Bremergymnasiet och de inleder terminen med ett stort äventyr.

Som projektarbete ska de den 11 augusti påbörja sin cykelresa till Kebnekaise och sedan bestiga toppen. Det innebär 150 mil totalt, drygt 10 mils cyklande per dag. 18-åringarna vill med äventyret inspirera andra att använda cykeln som transportmedel. De vill även testa sig själva och se om de klarar de fysiska kraven.

Jesper och Sebastian säger att de själva har inspirerats av tidigare elever på gymnasiet som cyklat söderut genom hela Europa.

– Skolan och vännerna har varit överraskande positiva, men våra klubbkompisar tycker att vi är galna, säger Jesper Lund och skrattar.

Klubbkompisarna är lika med orienteringskamraterna. Till vardags satsar både Jesper och Sebastian hårt på sporten och tävlingsschemat är tajt. Bara någon vecka innan de påbörjar cykelfärden tävlar de i O-Ringen, en av världens största orienteringstävlingar.

Men detta blir något helt annat.

– Det är nervöst, men vi hoppas att vi klarar det. Vi cyklar först lite större vägar förbi Stockholm och sedan tar vi väg 70 till Mora. Därefter blir det E 45 hela vägen upp till Kiruna.

Sebastian Svärd är en van mountainbikecyklist och ser förberedelserna som en större utmaning än själva utförandet.

– Det gäller att vi är helt klara med förberedelserna när vi ger oss av. När vi väl har börjat cykla, så måste vi hålla humöret uppe. Tio mil om dagen i två veckor är jobbigt. Sedan hoppas vi att det inte blir busväder, för då får vi inte vandra upp på toppen.

Sebastian ska dagligen blogga om äventyret på bloggen cykelprojekt.blogg.se.

– Vi kommer ju att tälta och kommer då att behöva fråga folk om vi får använda deras tomter på vägen. Det ska bli intressant.

Sebastian och Jesper räknar med att äventyret tar 18 dagar. ”Riskerna är cykelhaveri, sjukdom eller dåligt väder. Annars ska vi klara det”, säger Sebastian.