ANNONS

Haningekonstnärer vill stanna – söker på nytt kommunal borgen

Haninge konstnärer söker på nytt hjälp från kommunen att köpa sina lokaler. På bilden Kjell Kronqvist, Christina Hassila och Anja Keskinen Reuterswärd från Haninge föreningen.
Haninge konstnärer söker på nytt hjälp från kommunen att köpa sina lokaler. På bilden Kjell Kronqvist, Christina Hassila och Anja Keskinen Reuterswärd från Haninge föreningen.
Föreningen Haninge konstnärer ansöker på nytt om ett kommunalt borgensåtagande för att kunna köpa loss lokalerna man hyr i Österhaninge kyrkskola.

Man söker nu borgen för 500 000 kronor, mot tidigare två miljoner kronor.
ANNONS

I december röstade fullmäktige nej till kommunal borgen för ett banklån på två miljoner kronor, som föreningen Haninge konstnärer skulle få låna av banken, enligt ett lånelöfte.

Men det blev 31 nej mot 30 ja i fullmäktige och konstnärerna fick ingen hjälp att köpa lokalerna.

Den styrande S-MP-C-koalitionen röstade ja, medan oppositionen i form av trepartialliansen och SD röstade nej.

Bland annat svängde Liberalerna, som först hade ställt sig positiv i kultur- och fritidsnämnden, men röstade nej i fullmäktige.

En anledning som gavs från nej-sidans politiker, var att man ville vara restriktiva med ett borgensåtagande för en förening som helt saknar ungdomar i verksamheten.

Men nu har föreningen lämnat en ny ansökan till Haninges kultur och fritid, om borgen på 500 000 kronor. I ansökan framgår att man planerar att starta konstkurser för barn i ”Otto Reuterswärds anda”.

Det står klart att samarbetskoalitionen återigen kommer rösta ja.

– Samarbetskoalitionen kommer att rösta för förslaget. Haninge behöver mer kulturskapande, inte mindre, och vi hoppas att Moderaterna, Liberalerna samt Kristdemokraterna nu tänker om i frågan så att Haninge konstnärer får vara kvar, säger Meeri Wasberg (S), kommunstyrelsens ordförande.

I 30 år har föreningen hyrt in sig i lokalerna, och man har länge varit intresserade av att köpa dem eftersom ägaren ska sälja. Sista juni går deras nuvarande hyreskontrakt ut.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Haninge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.