500 Haningelärare får del av lärarlönelyftet

Fredrika Bremer-gymnasiet i Haninge.
Fredrika Bremer-gymnasiet i Haninge.
500 lärare i Haninge får del av lärarlönelyftet och nu borras för bergvärme i Tyresta. Det och mera i Kommunkollen Haninge, onsdag.

500 lärare i Haninge får del av lärarlönelyftet

Cirka 500 medarbetare i Haninge kommun får nu del av det så kallade lärarlönelyftet, det skriver Haninge kommun på hemsidan.

Den statliga satsningen, som ska ge tre miljarder på årsbasis till ökade lärarlöner i landet, ska höja lönerna för särskilt kvalificerade lärare, förskollärare eller fritidspedagoger.

Haninge kommun har behövt göra ett urval och väljer nu att gynna de skickliga lärare som jobbat länge i kommunen, skriver man.

Satsningen just på medarbetare som jobbat länge i kommunen görs eftersom den gruppen riskerar att halka efter lönemässigt enligt kommunen.

Förvaltningen och lärarfacken är överens om inriktningen.

Lina Axelsson Kihlblom, grundskolechef i Haninge, sade i oktober till Mitt i att hon hoppades att lärarlönelyftet skulle stoppa lärarflykten från Haninge.

– 100-tals lärare i Haninge kommer få flera tusen mer i månaden, med start tidigast 2016, sade hon då.

Bergvärme installeras i Tyresta

Det ska nu borras för bergvärme vid friluftsanläggningarna i Tyresta naturreservat.

Det är Klimatrör AB som ska utföra två borrningar om 200 meter.

De aktuella borrningarna berör ingen skyddad naturtyp och länsstyrelsen ger nu tillstånd.

Om en okänd fornlämning påträffas måste dock grävningsarbetet avbrytas.


Läs mer: Betygen ökar i Haninge – trots lärarbristerna


Kreditupplysare: Haninge länets femte bästa tillväxtkommun

Haninge kommun är den femte bästa tillväxtkommunen i länet 2016, enligt kreditupplysningsföretaget Syna.

I sin undersökning ”Bästa tillväxt 2016” har Syna tittat på tre värden: andelen företag som har en omsättningsökning som är över fem procent de två senaste årsredovisningarna, andelen företag som ökat antalet anställda mellan de två senaste årsredovisningarna, samt andelen företag som går med vinst enligt senaste årsredovisningen.

Södertörns kommuner dominerar på listan och har sju av de tio platserna.

Bäst av alla kommuner var dock Upplands Väsby.

Huddinge var bäst av Södertörnskommunerna med en andraplats.

– Topplaceringarna visar att vi har en stabil tillväxt i regionens företag. Dessutom visar en analys från Bisnode att Södertörn har snabbare företagstillväxt än Stockholms län som helhet och att mer än vart tredje företag är snabbväxande. Vi ser också ett ökat intresse bland företag att etablera sig här, säger Daniel Dronjak (M), kommunstyrelsens ordförande i Huddinge.

Kommunens fastighetsbolag prisas

Konsultföretaget Evimetrix har utvärderat hyresgästundersökningar inom landets kommunala fastighetsförvaltning, och nu tar Haninge kommuns fastighetsbolag Tornberget AB första platsen.

Tornberget har i årets undersökning fått ett så kallat ”Nöjd kund-index” (NKI) om 79, vilket är en ökning med sex betygsenheter jämfört med föregående mätning.

– Genom att lyssna på och jobba nära våra kunder så hjälper det oss att förstå vad som är viktigt för dem, säger Marita Anheim, vd, på Tornberget.


Häng med i Haninge! Få koll på veckans viktigaste nyheter. Prenumerera på
Mitt i Haninges nyhetsbrev!