Oppositionsråd (M) pudlar om facebook-inlägg

Martina Mossberg (M) backar från det omtalade inlägget.
Martina Mossberg (M) backar från det omtalade inlägget.
Haningemoderaternas omtalade facebook-inlägg.
Haningemoderaternas omtalade facebook-inlägg.
Martina Mossberg (M), oppositionsråd i Haninge
Martina Mossberg (M), oppositionsråd.
"Är du en av de 30 000 som står i kö i kommunala bostadsbolaget Haninge bostäder? Kliv åt sidan, några kommer gå före". Det skrev Haningemoderaterna på sitt officiella facebook-konto efter att kommunledningen bett Haninge bostäder om hjälp till övergångslägenheter för nyanlända. Nu ångrar oppositionsrådet Martina Mossberg (M) inlägget.

Under slutet av 2016 blev Haningemoderaternas flygbladskampanj mot modulbostäder ett samtalsämnen långt utanför Haninges gränser.

I flygbladet uppmanade man Haningeborna att protestera mot modulbostäderna, vilket gjort att flera hundra klagomål och synpunkter strömmat in till kommunen.

Moderaterna har fått kritik för kampenen, och en av dem som reagerade starkt var bostadsminister Peter Eriksson (MP).


Läs mer: Haningemoderat hoppas folkomröstning stoppar modulbostäderna 


Efter det sista fullmäktigemötet för säsongen, svarar Martina Mossberg (M), oppositionsråd i Haninge, på frågan om hon ångrar något i själva kampanjen:

– Jag ångrar inget i vår kampanj, det gör jag inte. Det som varit är en olycklig rubrik i ett facebook-inlägg på vår sida som vi sedan tog bort. Inlägget togs bort i princip omgående. Det var riktigt illa och jag hade inte riktigt reagerat på inlägget när det lades ut, säger Martina Mossberg.


Läs mer: Kommundirektören inför modulbeslutet: ”Mycket troligt med väktare även detta fullmäktige”


Rubriken på inlägget var ”Är du en av de 30 000 som står i kö i kommunala bostadsbolaget Haninge bostäder? Kliv åt sidan, några kommer gå före” och inlägget gjordes efter att kommunledningen bett Haninge bostäder om hjälp med tillfälliga övergångslägenheter för nyanlända.

Att socialtjänsten tar hjälp av allmännyttan för tillfälliga övergångsbostäder för nyanlända görs i flera svenska kommuner, och betyder inte att nyanlända får gå före till permanenta förstahandskontrakt.


Läs mer: Haninges allmännytta säger nej till kommunledningens förfrågan – särskilt ägardirektiv saknas


Inlägget fick stark kritik på sociala medier.

Men Moderaterna i Haninge har å sin sida varit starkt kritiska till att S-styret ber allmännyttan om hjälp i flyktingfrågan.


Läs mer: Modulbostadsbeslutet i Haninge skjuts upp


Martina Mossberg (M) pudlar nu alltså gällande facebook-rubriken, men inte i kampanjen mot modulbostäder.

– Nej, vi har försett Haningeborna med information om att på dessa platser är det aktuellt att sätta upp flyktingmoduler. De som styr den här kommunen har inte haft någon ambition att faktiskt gå ut och informera om det. Det tycker vi är olyckligt, säger oppositionsrådet.

– Som jag sade på fullmäktige avslutningsvis, så var det en relativt ful sista debatt. Det är lite så att man läser in vad man vill i det vi sett eller gjort. Det är klart, det är en del av politiken, men det är klart att det är tråkigt när det är på det sättet, säger hon.