Haningemoderaterna: ”Vi är öppna för SD-stöd”

Martina Mossberg (M), oppositionsråd i Haninge.
Martina Mossberg (M), oppositionsråd i Haninge.
Kenneth Valtersson, SD Haninge.
Kennerth Valtersson, gruppledare i SD Haninge.
Tobias Hammarberg (L)
Tobias Hammarberg, Liberalernas gruppledare i Haninge.
Haningemoderaterna är beredda att styra Haninge med stöd av SD efter valet 2018, detta uppger oppositionsråd Martina Mossberg för Dagens Nyheter. "Jag ser inga problem med detta – i praktiken styr vi ju emellanåt med SD redan i dag", säger Martina Mossberg till Mitt i Haninge.

Haninges oppostionsråd Martina Mossberg (M) är en av bara fyra moderata kommunalråd eller oppositionsråd i länet som svarar ja på Dagens Nyheters fråga om man är beredd att styra kommunen med stöd av SD.

Martina Mossberg säger till Mitt att hon tycker att begreppet ”styra” använts slarvigt av journalisterna i sammanhanget, eftersom SD sedan länge utgör ett viktigt passivt stöd i olika frågor i Haninges kommunfullmäktige.


Läs mer: Haninges oppositionsråd pudlar om facebook-inlägg om flyktingbostäder


Hon tycker det är mer intressant att inte alla ser SD som ”ett parti som vilket som helst”, säger hon.

– Alla partier har i sin historia saker man är mer och mindre stolta över. Vänsterpartiet har rötter i kommunismen, men det hindrar inte oss att behandla V som vilket parti som helst. Precis på samma sätt måste vi se på SD. Jag ser inga problem med att man röstar som man vill, eller med stöd av någon, säger hon till Mitt i.

I sju av kommunerna var svaret direkt nej på frågan.

”För dålig nivå på representanterna” och att SD saknar ”samma demokratiska botten som Moderaterna”, var några av motiven.

På Mitt i Haninges fråga till Martina Mossberg om hon tycker att SD har samma demokratiska grund som Moderaterna, svarar hon:

– Det vill jag inte gå in på, men SD är demokratiskt valda.

”Det har varit några riktigt märkliga människor i SD Haninge historiskt sett, men i dag har man betydligt klokare individer.”
Martina Mossberg (M), oppositionsråd i Haninge

”För dålig nivå på SD-representanterna”, menar till exempel Moderaternas gruppledare Gunnar Nygren i Nykvarn. Vad säger du om nivån på SD-politikerna i Haninge?

– Det har varit några riktigt märkliga människor i SD Haninge historiskt sett, men i dag har man betydligt klokare individer. Jag tror detta är väldigt personpundet.

Haningemoderaterna pratar med SD på samma sätt som med andra partier, säger Martina Mossberg.

– Ibland skiljer det sig verkligen åt vad vi tycker och tänker, och kring värdegrunden. Men jag pratar med Nafi Cilgin (Vänsterpartiets gruppledare i Haninge, reds anm) också. Vi tycker inte heller lika i alla frågor.

Har du ändrat inställning i frågan om SD-stöd de senaste åren?

– Nej, jag hade svarat likadant tidigare. SD är ett demokratiskt valt parti som ska behandlas på samma sätt som alla andra partier. Sen kan personfrågor gjort att det inte samtalats över partigränserna förut.


Läs mer: Haningemoderaterna vill stoppa modulbostäderna – genom folkomröstning


Haningemoderaterna får som väntat inget stöd i frågan från allianskollegan Liberalerna.

Tobias Hammarberg (L), gruppledare i Liberalerna i Haninge, säger i ett pressmeddelande att man inte kommer ingå i ett styre som måste förlita sig på stöd från ”ett antiliberalt parti som Sverigedemokraterna eller andra antiliberala partier”.

”Det Haninge minst av allt behöver i en orolig värld är att kastas i händerna på extremister oavsett om det handlar om vänsterextremister eller rasister.”
Tobias Hammarberg, Liberalernas gruppledare i Haninge

Han kallar rätt och slätt SD Haninge för ”rasister”.

– Det Haninge minst av allt behöver i en orolig värld är att kastas i händerna på extremister oavsett om det handlar om vänsterextremister eller rasister, säger han.

Martina Mossberg tycker det är en märklig hållning av L, säger hon.

– De facto får ju trepartialliansen i Haninge (M, KD och L) i många förslag stöd av SD i dag, säger hon.

Haningemoderaterna har under mandatperioden intagit en allt mer restriktiv hållning i migrationsfrågorna och kan sägas tagit kommandot från SD i frågan.

Men enligt Martina Mossberg är just asyl- och flyktingfrågan en fråga hon i nuläget tycker är omöjlig att prata med SD om.

– I den frågan får man snabbt konstatera att det inte finns någon idé att sätta sig ner med dem. De vill inte ta emot några alls. Vi tycker att vi självklart ska ta emot, men i en takt där vi klarar integrationen och bostadssituationen.

Haninge kommun styrs i dag av en minoritetskoalition (S, MP och C), med passivt stöd från V.

*De flesta av de moderata företrädarna i DN-enkäten var öppna för samtal med SD, men betydligt färre alltså öppna för att styra med partiet. De andra tre moderata företrädarna som svarade ja på DN-frågan om att styra med SD var från Norrtälje, Nynäshamn och Österåker.