Haningepolarna fixade jobb hos filmstjärnan

De fem kamraterna högg tag i skådespelaren Joakim Nätterqvist när han föreläste på Riksäpplet. Nu putsar de fönster på Mäster Olofsgården i Gamla stan.

Deras bolag är ett av Haninges alla UF-företag.

De fem kompisarna tränger ihop sig i det lilla rummet på Mäster Olofsgården i Gamla stan. Det är ungdomsverksamheten Dörrens lokaler. Men Haningekillarna är här för att putsa fönster.

– Vi gör alla möjliga tjänster som fönsterputsning, snöskottning, gräsklippning och flytthjälp, säger Anders Tegenfeldt, en av de fem som driver UF-företaget Home­service.

På andra sidan bordet sitter skådespelaren Joakim Nätterqvist. Han kanske är mest känd för sin medverkan i Arn-filmerna, men nu talar han utifrån sitt engagemang i Dörr­en.

– Jag föreläste på deras skola om vår verksamhet när de hook­ade tag i mig. De frågade om jag inte hade några tjänster som de kunde utföra och jag tänkte att det kunde vi väl komma på, säger han.

Dörren är en plats dit unga kan komma för att få utlopp för sin kreativitet. Joakim Nätterqvist tycker därför att det känns extra bra att ge ungdomar jobb.

– Det är svårt för unga att komma in i samhället i dag. Bankerna kräver både fast jobb och pengar för att köpa bostad. Jag tycker att de stora bankerna borde låta killarna putsa deras fönster, säger han.

Homeservice har försökt sälja in sina tjänster till storföretag, men hittills har man bara fått nej. Men annars har verksamheten rullat igång under hösten.

– Det är kul att göra något konkret och att ta ansvar, säger Robin Franzén.

De går sista året på ekonomiprogrammet på Riksäpplet. Att starta ett företag är en obligatorisk del av ämnet entreprenörskap.

Från början tänkte de sälja en produkt, men läraren Karin Lindberg ledde in dem på ett annat spår. Det är enklare att sälja tjänster och de har inte heller någon investeringskostnad.

Men några planer på att fortsätta med företaget efter gymnasiet har de inte.

– Nej, vi har alla tänkt plugga vidare först, säger Simon Cederblad.

Syftet med Ung företagsamhet är att låta unga få prova på entreprenörskap och väcka en nyfikenhet för att starta eget.

– Intresset är stort. Det finns en massa olika kategorier de kan vara med och tävla i. För några år sedan hade vi ett företag som vann pris för bästa tjänst. I dag har de startat eget, säger Karin Lindberg.