ANNONS

Haningepolis varnar för medicin

På kort tid har överdoserna av medicinen Fentanyl ökat. Nu varnar Haningepolisen för det starkt beroendeframkallande preparatet.
ANNONS

Polisen i Haninge skriver på sin facebooksida att de på senaste tiden påträffat ett flertal överdoser av medicinen Fentanyl, som är starkt beroendeframkallande enligt FASS. Flera gånger har liv fått räddats på grund av preparatet men det har även slutat med dödsfall.

-För cirka ett år sedan hade vi flera dödsfall på kort tid efter användning av fentanylplåster. Nu är det alltså fentanylspray som är mest aktuell, skriver polisen.

Medicinen har uppmärksammats allt mer som en farlig drog som beställs illegalt via nätet och 130 personer beräknas ha dött under det senaste året på grund av den. Sprayflaskan, som oskyldigt liknar en flaska nässpray, har ett innehåll som bedöms 30-50 gånger starkare än heroin.

– Normalt ser vi mellan 1-5 dödsfall i månaden orsakat av fentanyl men det har skett en ökning det senaste året, framförallt då fentanylsubstanserna tidigare inte har varit lika tillgängliga på internet som de är nu, sade Gunilla Thelander, kemist på Rättsmedicinalverket till Aftonbladet i en intervju tidigare i juli.

Regeringen har tillsatt en utredning som tittar på nya psykoaktiva substanser, så kallade nätdroger, och hur man ska lagstifta kring detta. Resultatet av den beräknas vara klar den 1 november 2016.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Haninge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.