ANNONS

Haningepolisens resurser räcker inte till

Lars-Göran Rehn, operativ koordinator vid Haningepolisen.
Lars-Göran Rehn, operativ koordinator vid Haningepolisen.
Haningepolisens resurser räcker inte till. 20 poliser för yttre tjänst saknas alltjämt i organisationen, enligt poliskällor till Mitt i. "Vi måste välja, och kan inte fokusera på både Jordbro och Brandbergen", säger Lars-Göran Rehn vid Haningepolisen.
ANNONS

För ett år sedan kunde Mitt i berätta att Haningepolisen inte kunnat ersätta de poliser i yttre tjänst som lämnat.

I dag är läget precis detsamma – Haningepolisen lider fortsatt av personalbrist.

Poliskällor uppger för Mitt i att Haningepolisen alltjämt bara har runt 50 personer som kan jobba i yttre tjänst i dag, siffran ska egentligen vara 70.

Lokalpolisen i Haninge vill inte bekräfta Mitt i:s uppgifter.

– Antalet i siffror är egentligen inget vi vill skylta med, säger Lars-Göran Rehn, operativ koordinator vid Haningepolisen.

Haningepolisens primära uppdrag är att förbättra trafiksäkerheten och göra offentliga platser tryggare – samtidigt som man ska försöka stoppa gängkriminaliteten och narkotikahandeln från att växa.

Detta ska man göra samtidig som den nya mc-gängsituationen vid Brandbergens arbetsplatsområde uppkommit, och dessutom samtidigt som det största kriminella ungdomsgänget i Brandbergen växt sig starkare.

ANNONS

Gängsituationen i Haninge är heller inget som Stockholmspolisen kan stötta upp i.

Länsinsatsen Mareld, mot den grova brottsligheten i de värst utsatta förorterna, är i fokus och detta gör att antalet poliser i till exempel Haninge och Huddinge minskat till antalet, samtidigt som antalet polisen ökat i Botkyrka, Södertälje och i Järva.

 – Det är ingen hos oss som ifrågasätter Mareld, men för att lösa problemen i Haninge behövs fler poliser på fältet. Nu måste vi försöka hushålla med resurserna vi har, säger Lars-Göran Rehn.

Situationen betyder många övertidspass för den befintliga personalen och ett arbete mot narkotikan och gängproblemen som är svårt att hinna med.

 – Vi kommer att få ett visst tillskott nu i sommar genom nya utbildade poliser. Man har också sett att det måste tillföras mer resurser i södra länsdelen, och ett dimensioneringsarbete pågår. Med all sannolikhet talar det för fler poliser till polisområde Syd, men när det blir klart är högst oklart, säger Lars-Göran Rehn.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Haninge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.