Haninges 105-åring är piggare än de flesta

Hon är Haninges äldsta person – men är långt i från trött på livet.

Den 20 maj fyllde Valborg Ledung-Bladh 105 år.

– OS blir en höjdpunkt, säger hon.

Den tidigare barnmorskan Valborg Ledung-Bladh sitter och njuter ute i solen. Hon är solbränd och berättar att hon försöker ta tillvara på varje solgnutta som kommer.

Det här är hennes tolfte sommar i stugan på dotterns tomt i Västerhaninge, dit hon flyttade några år efter att maken gick bort på 90-talet. Själv känner hon inte av några krämpor alls.

Valborg läser upp en av sina dikter. Den är skriven till barnen och barnbarnen och avslutas fyndigt med att hon ser fram emot sin 106-årsdag.

I hennes liv har den bortgångne maken och familjen en särskild plats. Men Valborg berättar om flera andra minnen och händelser som förgyllt hennes liv.

– Jag minns en jobbkväll på Nynäshamns sjukhus på 40-talet. En kväll stod en pojke och en flicka i 17-18-årsåldern utanför sjukhuset. Pojken hade trasiga byxor, pojkarna såg ut så på den tiden. Jag kunde se på flickan att hon hade värkar och skulle föda.

Pojken insisterade på att han ville vara med på förlossningen och han stannade.

– Jag blev nästan rörd till tårar, denne pojke var den första jag träffade som ville vara med på förlossningen.

Utöver yrkeslivets höjdpunkter minns hon framförallt idrottslivet. Valborg Ledung-Bladh var själv gymnast och cyklist, vilket tillsammans med vattnet i småländska Mariannelund kan ha gjort henne till Haninges i dag äldsta person.

– Jag lyssnar på Zlatan-boken och ser fram emot OS. Jag har ett gott humör och är nyfiken, det måste man ha, säger hon och skrattar.