ANNONS

Haninges anvisningstal skrivs ned kraftigt

Modulbostäderna i Brandbergen som flyttades in 2016.
Antalet nyanlända till Haninge för 2017 skrivs nu ned kraftigt jämfört.
Bengt Svenander, Haninge kommuns förra kommundirektör, säger att han inte läst granskningen.
Enligt Bengt Svenander väntas nu färre modulbostäder än planerat byggas i Haninge.
Petri Salonen (C).
Socialnämndens ordförande, kommunalråd Petri Salonen (C).
Haninge får en minskning av antalet anvisade nyanlända, från 359 till 276 för år 2017. En minskning med 23 procent. "Det borde betyda en viss minskning av antalet modulbostäder vi behöver uppföra", säger Haninges kommundirektör Bengt Svenander.
ANNONS

Migrationsverkets senaste prognos visar som väntat att behovet av anvisningsbara platser för nyanlända minskat, och därför föreslås nu en sänkning av länstalen.

Stockholms län ska ställa totalt 6 904 anvisningsbara platser till förfogande under 2017.

Haninge kommuns första prognos på 359 anvisade skrivs nu ned till 276.

Nedskrivningen innebär troligtvis att Haninge minskar antalet planerade modulbostäder för 2017. 368 modulbostäder har tidigare planerats på ett tiotal platser i Haninge genom den bostadsplan som klubbades i december.

Vi har fortfarande lite att göra när vi jämför med 2016 års anvisningstal
Bengt Svenander

– Det ärendet byggde på kunskapen vi hade då, på 359 anvisade. Nedskrivningen borde betyda en viss minskning av antalet modulbostäder, men det är lite för tidigt att svara på var och när vi kan se en förändring, säger Haninges kommundirektör Bengt Svenander.

Man har dock börjat diskutera vad nedskrivningen kan betyda för bostadsplanen, säger han.

– Men jag har inget svar i dagsläget. Och allt är relativt, 276 är fortfarande ett ganska stort tal och det är ju större än 2016 då vi anvisades 253. Men bostadsplanen är sannolikt lite för stor, vilket betyder att det inte är något problem om den inte genomförs i varenda detalj.

Kommunalråd och socialnämndsordförande Petri Salonen (C) menar att nedskrivningen innebär ”klart förbättrade förutsättningar” för Haninge att klara bosättningslagen.

ANNONS

– Vårt huvudfokus är att ha ett tryggt och värdigt mottagande till Haninge, oavsett om det kommer 359 eller 276 personer. I beslutet från december ingår ju också att en substantiell andel av de tillfälliga bostäderna ska vikas åt ungdomar i Haninge och det behovet är fortsatt stort, säger kommunalrådet.

Bengt Svenander betonar att 276 alltjämt är en relativt hög anvisningssiffra sett till tidigare år.

– Vi har fortfarande lite att göra när vi jämför med 2016 års anvisningstal, säger han.

Haninge lyckades under 2016 bara ta emot 166 av de 253 flyktingar med uppehållstillstånd man anvisats, alltså cirka 65 procent.


Läs mer: Underkänt för Haninges flyktingmottagande


Anvisningen styrs av kommunens arbetsmarknadsförutsättningar, sammantagna mottagandet av nyanlända och ensamkommande, samt omfattningen av asylsökande som vistas i kommunen. Större hänsyn än tidigare har detta år tagits till antalet egenbosatta.

Migrationsverkets totala
beräknade mottagande i länet för år 2017 är cirka 14 700 nyanlända med uppehållstillstånd. Här ingår utöver gruppen anvisade personer även egenbosatta, alltså personer som kommit som flyktingar och som på egen hand bosatt sig i kommunen.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Haninge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.