Haninges kids fick både arbete och nöje

Dervis tillsammans med Haninge ungdomsråd och x-cons superhjältar som arbetar under festivalen.
Dervis tillsammans med Haninge ungdomsråd och x-cons superhjältar som arbetar under festivalen.
Barn, ungdomar och föräldrar samlades på Torvalla på lördagen.
Barn, ungdomar och föräldrar samlades på Torvalla på lördagen.
JordyUnderground.
JordyUnderground.
Hoppborg, musik, fika, clowner och mycket mer gick att hitta på Torvalla sporthall på lördagen, en festival för alla för ett bättre samhälle.

I Torvalla sporthall strömmade ungdomar, barn och föräldrar till på lördagen när X-cons Haninge, Haninge kommun och Haninges ungdomsråd öppnade upp för festival.

På dagen var det riktat till de yngre medan kvällen bjöd på artister som Dani M, Malcom b och Karim Jawed.

Idén för festivalen föddes hos Dervis Aksay, som är ordförande och den som startade x-cons Haninge 2009.

– Det är i samarbete med kommunen och ungdomsrådet, men idén kommer från våra ungdomar, berättar han när gratisfestivalen är i full gång i idrottshallen.

– Vi, (x-cons), jobbar mycket brottsförebyggande och det är något som få tänker på. Många tänker enbart på att det är kriminella, det finns mycket fördomar.

Musiken strömmar ut från scenen som är uppbyggd likt en boxningsring i mitten av gymnastiksalen. På kanterna finns hoppborg och fikabord, barn leker och utklädda superhjältar minglar runt.

– Vi har 35 ungdomar som arbetar här i kväll med allt vad det innebär att anordna en sån här festival. För vissa är det deras första arbete och de är jätteduktiga, säger Dervis.

– En del i vårt arbete är att ge ungdomarna jobb, jag har träffat så många unga och även ungavuxna som inte haft sitt första jobb. Det är det som blir fel, att de inte får chansen till det där första jobbet. Det måste bli lättare för dem, de ska inte behöva ha ett cv för ett förstajobb.

Några av superhjältarna sluter upp och berättar om sin erfarenhet. För vissa är det deras första jobb på festivalen för andra arbetar de redan med ett av alla x-cons satsningar på att få ungdomar i arbeta, till exempel källsortering.

Hur kom det sig att ni började gå till x-cons Haninge?

– Ryktet gick att de hade gratis chips och cola och då var jag såld, du vet hur det är när man är liten, säger Omar Zrain, utklädd till Batman. Han fick sitt första jobb på x-cons Haninge men arbetar numera som väktare.

Behövs en sådan här festival?

– Ja, det finns inte mycket i Haninge, och fritidsgårdarna har ofta stängt. X-cons har öppet mer än fritidsgårdarna, och där behöver du inte bli mobbad för att du inte kan språket. Hos x-cons finns flera som pratar andra språk och det finns oftast någon som du kan prata med om du har något problem, säger en annan.

Vad tänkte ni om x-con innan ni gick dit?

– Ska jag vara ärlig? jag tänkte att det bara var kriminella som hängde där, men så är det verkligen inte, det är vanligt folk, schyssta människor.

När klockan närmar sig sex på kvällen har det varit närmare 500 besökare på plats. När kvällen är slut är antalet upp i 1100.

För Dervis så ser han sig inte som en föredetta kriminell längre, och han önskar att andra inte hade förutfattade meningar om organisationen.

– Jag vet att många tänker negativt, men det är vanliga människor, precis som ungdomarna. Det finns inga dåliga ungdomar som folk snackar om, vi måste bara ge dem möjligheten in i samhället. Jag är inte ”före detta kriminell” längre, jag är professionell i det jag gör.

På scen spelar ”x-cons ungdomar”, som han kallar de. Ratkan och JordyUndergorund applåderas även om publiken mattats av något.

Festivalen betyder något för de ungdomar som bor i Haninge, detta är av och för dem.

– Jag jobbar sju dagar i veckan, jag stänger aldrig av min mobil. Men, visst tar ungdomarna även min energi, säger Dennis med glimten i ögat, samtidigt som ungdomar tålmodigt står och väntar på att han ska bli ledig för frågor medan andra rycker mer påtagligt i hans uppmärksamhet.

– Men det är så här vi måste arbeta om vi ska kunna förändra något, att vi kan ge några av ungdomarna arbete är en början till ett bättre samhälle.