Min lokala hjälte

Haninges egen närradio har funnits 30 år i etern

Programledaren Monica Andersson sänder ”Gomorron förmidda” med radiochefen Krister Olenmo i bakgrunden.
Programledaren Monica Andersson sänder ”Gomorron förmidda” med radiochefen Krister Olenmo i bakgrunden.
Lyssnarna pratar av sig, programledarna väljer musik och i lottot vinner man finkorv.

Haninge Direkt 98,5 har i nästan 30 år gjorts av vanliga människor inne i Handenterminalen.

Programledaren Monica Andersson tonar ned en rockklassiker från 1970-talet och berättar med finstämd radioröst om frontfiguren som har sin födelsedag just denna tisdag. Tempot i ”Gomorron förmidda” är behagligt. Det märks att programledaren är van i sin roll.

– Den som sänder bestämmer allt. Så länge man sköter sig och inte säger dumma saker så får vem som helst prata om vad som helst och spela vilken musik man vill.

Blandningen gör att folk lyssnar, säger Krister Olenmo inne i den kombinerade kontorsstudion.

1985 var han själv med och drog igång närradion. Förutom en avstickare till Värmland har han varit Haninge Direkt trogen och sedan 1992 styr han stationen.

Kärleken till radion föddes efter att Krister Olenmo sju år gammal blev blind.

Krister fick gå i specialskola i Solna och träffade snart vänner som delade intresset för pirat- radio.

Efter realskolan i Älmhult kom han att hamna i Haninge 1979. Några år senare stod föreningar på rad för att få sända på stationen.

– På den tiden sände 45 föreningar. I dag har vi sex föreningar men i stället har kanalen blivit mer allmän med information och intervjuer, säger Krister Olenmo.

Medlemsantalet i radioföreningen är 900. Många av dem trogna lyssnare i 50-årsåldern och uppåt från södra Storstockholm.

– Helgkvällar är de bästa. Folk kan ringa in och vara väldigt glada eller riktigt ledsna. Jag brukar få höra att jag är för tuff, men jag säger vad jag tycker till de som ringer, ger dem råd. Ofta återkommer de.

Stundtals har radion haft det riktigt svårt ekonomiskt.

– Jag tror att vi kan överleva om medlemmarna blir fler. Lyssnarna kan bidra med mycket mer stöd än vad de tror.

Fakta

Haninge Direkt

Sänder via 98,5 och radiohaninge.se från tidig morgon till sen kväll, måndag–lördag. På söndagar spelas bara musik och repriser.

Dessutom har Västerhaninge-Muskö församling, Lions Club, Sveriges Pensionärsförbund, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Moderaterna regelbunden sändningstid.

Källa: Radio Haninge Direkt 98,5