Haninges första kollektivhus byggs – för 100 hyresgäster

Såhär ska delningslägenheterna se ut.
De första hyresgästerna ska flytta in i lägenheterna i Haninge hösten 2020.
Har du någonsin drömt om att flytta in i en helt ny lägenhet i Haninge och dela kök och vardagsrum med flera andra?
Och med över 90 grannar i trappan som bor likadant? Nu får du chansen i jättebostadsprojektet vid Örnens väg i Handen.

Det är Wallenstam som sedan i september bygger det nya kvarteret Parkstråket i Haninge.

Parkstråket kommer att hamna mitt i det blivande stora bostadsprojektet vid Örnens väg i södra Handen.

Det är ett av de största planerade bostadsprojekten i Haninge de kommande åren med totalt 450 bostäder, en nybyggd Rudanskolan för 800 elever samt en förskola.

Och inom Parkstråket ska alltså Wallenstam bygga ett kollektivhus.

Huset ska inrymma 17 så kallade delningslägenheter, där fem sex personer har egna sovrum men i övrigt delar på lägenhetens kök, vardagsrum och annat.

Det stora bostadsområdet byggs i det som tidigare var ett gammalt skogs- och sommarstugeområde mellan Gamla Nynäsvägen och Rudans friluftsområde, och kollektivhuset blir en av de första klara byggnaderna. Första inflyttningen i huset planeras till hösten 2020.

Alla får tillgång till ”social tvättstuga”

Alla hyresgästerna i kollektivhuset ska få tillgång till en mötesplats i bottenplan, där bland annat ”social tvättstuga”, lounge, umgängesytor och en terrass ingår, enligt Wallenstam.

De kommer att hyra ut trapphuset till det Stockholmsbaserade bolaget Colive, ett bolag som säger sig vilja jobba för att lösa bostadskrisen i Stockholm och som sköter matchning av hyresgäster genom ett verktyg som hyresgästerna själva får använda.

Kostnadsnivån, menar Colive, hålls även nere genom att ytan per person halveras jämfört med en konventionell lägenhet.

– Målgruppen i kollektivhuset är unga vuxna mellan 20-35 år som värdesätter att bo tillsammans med andra för ökad social interaktion och gemenskap, samtidigt som bostaden erbjuder ett bibehållet privatliv genom det egna rummet, säger Katarina Liljestam Beyer, vice VD och medgrundare på Colive, om huset i Haninge.

Bygger även 267 vanliga hyresrätter

I hyran ska bland annat internet, städning av gemensamma ytor samt möbler ingå.

– Vi har märkt ett ökat intresse för allt inom delningsekonomi och kollektivt boende. Därför känns det väldigt bra att nu kunna testa att erbjuda även denna boendeform, säger Wallenstams Stockholmschef Mathias Aronsson.

I Örnens väg-projektet ska ytterligare cirka 430 bostäder byggas. 40 procent väntas bli hyresrätter, och 60 procent bostadsrätter.