ANNONS

Haninges skolor klättrar sakta uppåt

En försiktig klättring – till plats 274 av 290 i landet. Så rankas skolkommunen Haninge av Lärarförbundet.

Andelen utbildade lärare är nu nästan lägst i landet.
ANNONS

I Lärarförbundets senaste skolkommunrankning, som presenterades i tisdags, klättrade Haninge 14 placeringar, från näst näst sist.

Marginella ökningar varje år sedan 2007 gör att Haninges betyg aldrig har varit bättre. Men när det gäller andelen utbildade lärare, resurser, lärartäthet och elevernas behörighet till högskolan fortsätter Haninge att släpa.

– Vi ligger fortfarande i botten, det är självklart ett problem och inget att vara stolt över. Vi vill tillföra 120 lärare i Haninges skolor och minska förskolans barngrupper. Lärarna vet vad som krävs och detta är ju deras rankning, säger Socialdemokraternas talesperson för skolfrågor, Maria Fägersten.

Det finns de som menar att det saknas belägg för att mindre klasser skulle ge resultat.

– Att det saknas belägg stämmer inte helt och hållet. Det är inte i de klasser det fungerar som vi ska göra insatser. Vi har större problem än så. Mellan 2004 och 2007 lyfte vi andelen godkända i Haninge i alla ämnen med 15 procent och ökade meritvärdet med 10 poäng. Sedan dess ser vi bara en blygsam utveckling. Att vi är så ojämnlika med Stockholm känns inte okej.

Alexandra Anstrell (M), politiskt ansvarig för grundskolan, ifrågasätter rankningens relevans.

– Lärarförbundet har ett gäng faktorer som en skola inte kan påverka. Naturligtvis är det roligt att vi klättrar, men det viktigaste för oss är att resultaten ökar, att eleverna känner sig tryggare och att lärarna trivs. Vi inrättar över 100 förstelärare i höst.

Men Haninge har tredje minst andel utbildade lärare i landet.

– Det är problematiskt naturligtvis och har att göra med de nya legitimationskraven. Vi har haft svårt att rekrytera inför terminen och vi försöker motivera våra lärare att vidareutbilda sig.

ANNONS

Det låter som att lärarbristen växer i Haninge.

– Det är absolut en risk. Vi har väl också en gemensam uppgift, du och jag och alla andra. Vad skriver vi i media? Skriver man att det är nattsvart hela dagarna så tror jag många drar sig för att bli lärare.

Fakta

Nykvarn har bästa skolorna i länet

14 kriterier ligger till grund för rankningen, bland dem resurser, andel utbildade lärare, lärartäthet, lön och meritvärde (siffran inom parentes = plats i landet)

Bäst i landet: Vellinge (1).

Bäst i länet: Nykvarn (38).

Sämst i länet: Upplands Väsby (288):

Bäst på Södertörn: Huddinge (161). Salem (163). Tyresö (233). Botkyrka (242). Haninge (274). Nynäshamn (286).

Källa: Lärarförbundet

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Haninge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.