ANNONS

Haningeskola evakuerades – efter bombhot

Måsökolan i Vega har evakuerats efter att ett hot om att skolan ska sprängas eller bombas uttalats på tisdagen.
Måsökolan i Vega har evakuerats efter att ett hot om att skolan ska sprängas eller bombas uttalats på tisdagen.
"Superrektorn" Lina Axelsson Kihlblom har lämnat jobbet som Haninge kommuns grundskolechef.
Haninges grundskolechef Lina Axelsson Kihlblom.
Måsökolan i Vega evakueras vid lunchtid på tisdagen efter att ett hot om att skolan ska sprängas eller bombas uttalats av okända gärningsmän.
ANNONS

Måsöskolan i Vega utrymdes vid lunchtid på tisdagen, efter att ett uttalat hot om att skolan ska sprängas inkommit till skolan, enligt polisen.
– MKlockan 12.50 får vi information om att rektorn skickar hem eleverna och att skolan evakueras. Det verkar vid klockan 11 ha varit någon eller några som som åkt förbi skolan i en svart bil, och sagt att man ska spränga skolan, säger Ulf Janzén, stationsbefäl vid polisen Stockholm Syd.
490 elever går på skolan.
– En anmälan om olaga hot mot grupp är upprättad, säger Ulf Janzén.

Vittnet Michael Östlund körde förbi skolan vid evakueringen vid 12-tiden. Han säger till Mitt i Haninge:
– Alla elever på väg ut ur skolan pratade i telefon, och föräldrar hämtade upp många av dem. Två polisbilar, och en civil polisbil var på plats. Poliserna satt kvar i bilarna, men eleverna såg lite uppjagade ut, säger Michael Östlund.

Enligt grundskolechef Lina Axelsson Kihlblom ska de okända männen ha uttalat ett hot om att bomba skolan.
– Det kom in ett bombhot mot skolan på förmiddagen, och då ville man sätta alla elever i säkerhet. Man utrymde skolan omedelbart och larmade polis och brandkår. De undersökte platsen och blåste av hotet omedelbart. Man bedömer det troligtvis bara ha varit ett tomt hot, säger Lina Axelsson Kihlblom.

– Sedan fick man klartecken att återgå till byggnaden. Vissa barn fick gå hem om de ville, man fick avsluta dagen. Man meddelade de föräldrar som hade möjlighet att hämta sina barn tidigare att göra det. Men alla kan ju inte hämta på en gång.

Har det funnits någon hotbild mot Måsskolan tidigare?
– Nej, varken mot Måsöskolan eller någon annan skola i kommunen.

Vet ni något om de misstänkta?
– Uppgifter om vem som eventuellt bombhotat får polisen svara på. Vi har gjort det vi ska göra, återgått och fått klartecken. Men vi håller alltid öron och och ögon öppna.

Lina Axelsson Kihlblom ser allvarligt på händelsen, men säger också att dessa typer av hot dessvärre sker ibland.

– Det är alltid tråkigt när ett ord av några människor innebär att ganska många blir oroliga. Det här är faktiskt ett ganska grovt brott, säger hon.

ANNONS