ANNONS

Haningeskolor bland landets bästa skolkök

Ny succé för Haninge kommuns skolmat.
Ny succé för Haninge kommuns skolmat.
Svartbäcksskolan var en av de nominerade skolorna.
Svartbäcksskolan var en av de nominerade skolorna.
Förra kommunalrådet Johan Svensk (MP) ströks från vallistorna inför kommunvalet i Haninge.
Johan Svensk (MP), kommunalråd i Haninge med ansvar för hållbaerhetsfrågorna.
Två skolor och en förskola i Haninge är bland de bästa i landet på att göra skolmat. Det står klart när skolmatstävlingen White guide junior 2017 nu avslutats.
ANNONS

Haninges skolor och förskolor har återigen visat färdigheter inom skolmaten.

Runstensskolan, Svartbäcksskolan och Gudö förskola var alla tre nominerade i årliga skolmatstävlingen White guide junior, där landets bästa offentliga mat skulle utses. Samtliga tre skolor nominerades även förra året.

Tävlingen avgjordes på tisdagen i Eriksbergshallen i Göteborg.

Två skolkockar nominerade

Runstensskolan och Svartbäcksskolan var båda bland de 30 nominerade som ”årets skolrestaurang”, och Gudö förskolas kök var ett av bara tio nominerade i klassen ”årets förskolekök”.

Dessutom var Daniél Kallonas på Runstensskolan nominerad som ”årets skolkock”, och Maria Magnenat på Gudö förskola som ”Årets förskolekock”. Haninge kommun var även nominerat som ”årets hållbara skolmatskommun”.

Trots flera nomineringar lyckades Haninge inte ro hem någon av klasserna, men det tyckte inte Johan Svensk (MP), kommunalråd i Haninge, var viktigast.

– Det är nomineringarna som är själva kvittot. Att vi var nominerade i så många kategorier i år visar hur bra arbete vi gör i kommunen och i de olika skolorna, säger han till Mitt i.

Vi vill ju ha lokalt tillverkad mat i alla våra skolor

ANNONS

Johan Svensk (MP)

Under arbetet testade White guide juniors och White guide seniors jury drygt 200 förskolor, skolor och seniorboenden landet runt.

Betydelsefulla nomineringar

Haninge kommun har sedan tidigare som mål att öka andelen ekologisk och närodlad mat i skolorna, men har i dagsläget inte nått så hög andel som man vill.

Kommuner känner igen Haninge som en ledande kommun inom hållbar mat

Johan Svensk (MP)

– Vi vill ha lokalt tillverkad mat i alla våra skolor, alla ska följa samma kostpolicy. Det ska vara trivsamt, nyttigt och hållbart, säger Johan Svensk.

Har alla nomineringar någon betydelse för Haninge i övrigt?

– Ja, kommuner känner igen Haninge som en ledande kommun inom hållbar mat. Det märker vi när vi träffar andra kommuner. Det är jättekul.

Det är inte första gången Haninges skolmat prisas i tävlingen.

2013 blev Runstensskolan, som då var nominerad i fyra kategorier, utsedd till landets näst bästa skolrestaurang, och 2014 kom Haninge på andra plats i kategorin ”årets skolmatskommun”.

Fakta

Här är vinnarna i samtliga 13 kategorier med juryns motiveringar:

Årets Skolrestaurang: Nannaskolan, Uppsala
”Ett vinnande exempel på hur samarbetet mellan anställda på alla nivåer, från politiker till pedagoger via kockar och rektorer, visar sig direkt på elevernas tallrikar.”

Årets Klimatkök: Tullängsgymnasiet, Örebro
”För att man medvetet, långsiktigt och seriöst satsar på hållbara måltider och aldrig, aldrig, aldrig tvekar att byta ut sämre livsmedel mot bättre i jakten på perfektion. Ni är ett föredöme!”

Årets Skolkock: Rasmus Dahl, S:t Petri Skola, Malmö
”För att du i en trist källarlokal har skapat en värld av musik, underbar mat och pedagogik som når fram till den sömnigaste gymnasieelev. Grattis, du är ljuset i källarmörkret och en oerhört värdig vinnare!”

Årets Hållbara Offentliga Restaurang: Herrestorpskolan, Vellinge
”Hög kompetens, sprudlande kreativitet och stor lyhördhet gör denna skolrestaurang till den hållbaraste i landet.”

Årets Gastronomiska Rektor: Tove Thyni, Herrestorpskolan, Vellinge
”För din outsinliga energi och sällsynta förmåga att samarbeta med alla från politiker till kockar, pedagoger och föräldrar – samt små och stora barn. Du är ett föredöme för Sveriges rektorer och förskolechefer!”

Årets Måltidschef: Madelene Lagerlöf, Örebro
”För att du behärskar varje aspekt av hur man bygger goda, offentliga måltider – från nöjda medarbetare till KRAV-certifieringar, via arbetsmarknadsåtgärder och måltider för döva. En bitvis problemtyngd kommun behöver en riktigt tung måltidschef, och det är du!”

Årets Hållbara Skolmatskommun: Karlstad
”För en aldrig sinande energi, ett stort fokus, en hög ambitionsnivå och en gigantisk portion jävlar anamma.”

Årets Förskolekök: Tunavallens förskola, Eskilstuna
”För att ni med fantastisk mat och exemplarisk pedagogik bjuder de minsta matgästerna på en gastronomisk äventyrsresa i förstaklasskupén – dag efter dag.”

Årets Förskolekock: Miljana Vulovic, Hamiltons förskola, Helsingborg
”För att du med kärlek, fantasirikedom och stor yrkesskicklighet ägnar dina dagar åt att fostra matsmarta barn. En bättre förebild för landets förskolekockar går knappast att hitta!”

Årets Seniormåltid: Vardaga Silverpark, Täby
”Här är alla bitar på plats: stämningen, smaken, näringen, det visuella, miljön och omsorgen. Och trots att arbetet redan är på topp jobbar både köks- och boendechefen ständigt mot ännu högre mål. Detta med kunskap, värme och engagemang.”

Årets Seniorkock: Ingela Brännehed, Tubberödshus äldreboende, Tjörn
”För att du visar dina matgäster sann respekt och tar dig tid att lyssna till deras berättelser. Men också för att du tar till vara dessa erfarenheter, för att sedan omsätta dem i gudomliga maträtter som väcker minnen och känslor till liv.”

Årets Boendechef: Nicola Youngman, Vilhelms Gård vård- och omsorgsboende, Knivsta
”För att du har järnkoll på det stora – strukturen, rutinerna, samarbetena. Men också för att du på allvar förstår vad ett varmt bemötande och barndomens dofter kan betyda för en gammal människa.”

Årets Stjärna: Jenny Christoffersson Jönsson, Hylliehemmet, Malmö
För att du skänker lycka åt dina seniorer med fantastiska matkreationer, men också för din strävan att via sociala medier lysa upp gastronomins mest undanskymda hörn.”

Källa: White guide junior
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Haninge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.