ANNONS

Unga Haningetjejer backas av ”storasyrror”

tjejjour
Arkivfoto: Haninge tjejjour stödhattar med unga Haningetjejer
Hon ska vara där när du vill skratta, gråta, tala ut – eller bara fråga om livet. Storasystern. I år ska unga Haningetjejer för första gången erbjudas "storasystrar."
ANNONS

– Det är första gången en kvinno- eller tjejjour i Haninge startar ett ”storasysterprojekt”, säger Sanna Holm, samordnare på Haninge tjejjour.

I korthet ska fem volontärer på 25 år eller äldre finnas till hands under sommaren för varsin tjej, som ska vara mellan 12-18 år.

Haninge tjejjour har fått 700 000 kronor i projektstöd från Socialstyrelsen. En grundutbildning för nya volontärer sker 17-18 februari.

Man har stor press på sig både i skolan och i samhället

– Baserat på vår erfarenhet så är det många tjejer som har väldigt mycket generell ångest. Man har stor press på sig både i skolan och i samhället, säger Sanna Holm.

– Att ha en äldre person du kan träffa som också varit ung tjej, som kan hjälpa dig med strategier att komma vidare, få dig att må bättre, få dig att förstå att det finns en bra framtid. Det kan betyda väldigt mycket.

Från och med april ska man börja annonsera att fem unga tjejer får ”storasystrar” i sommar.

– Våra volontärer ska helst träffa sin ”lillasyster” en gång i veckan, säger Sanna Holm.

Haninge tjejjour får regelbundet frågor från tjejer om de kan hjälpa till med kontaktpersoner rent fysiskt.

Många unga tjejer vågar inte berätta för andra vuxna, är rädda för att dömas, enligt Sanna Holm. Men hon betonar också att ”systrarna” framförallt ska ha roligt tillsammans.

Vore fantastiskt om ”storasystrarna” blev en permanent del av tjejjouren

– Vi vill att det ska utgå från vad de unga tjejerna vill. Det kan vara att gå på bio, ta en promenad eller en fika. Men ”storasystern” ska samtidigt vara en mentor och försöka hjälpa sin ”lillasyster” så mycket hon bara kan.

Efter sommaren ska projektet utvärderas. Och i framtiden kanske fler än fem Haningetjejer får en ”storasyrra” – och under längre tid.

– Det vore fantastiskt om ”storasystrarna” blev en permanent del av tjejjouren. Men då skulle vi behöva mer kontinuerligt ekonomiskt stöd, säger Sanna Holm.

Fakta

Detta är Haninge tjejjour

Haninge tjejjour startade i augusti 2016 och är en del av Haninge kvinnojour.

Tjejjouren är mest känd för sin telefonjour och tjejchatt där unga tjejer, som av olika skäl kanske mår dåligt eller bara vill prata med vuxna, kan få stöd från utbildade volontärer. Telefonjouren är öppen varje vecka, tjejchatten är öppen varannan vecka.

Tjejjouren anordnar även events, såsom feministiskt självförsvar.

 

 

ANNONS