Haningetjejer Sverigebäst i cheerleading

Cats tävlar för Haninge Power Cheer and Dance. Nu är de bäst i Sverige.
Cats tävlar för Haninge Power Cheer and Dance. Nu är de bäst i Sverige.
Haningetjejerna med guldmedaljer och segerpokal.
Haningetjejerna med guldmedaljer och segerpokal.
Hedda Kling, 10 år från Vega, tog tillsammans med sina lagkamrater SM-seger. För mamma Mikaela var det en magisk stund.

– Det var helt magiskt, säger Mikaela Kling och ursäktar sig för sin hesa röst.

Hon skrek nästan sönder den när domarna ropade att Haninge Power Cheer and Dance hade vunnit. För när Heddas lag genomförde sitt program gjorde de en miss som fick alla att hålla andan.

– Då tror man att det är kört. De var jätteledsna och på prisutdelningen trodde alla att hoppet var ute.

Avgrundsvrål

Men när prisutdelaren läste upp vilka som tagit pallplats kom de etta.

– Det var då jag nästan tappade rösten, vi föräldrar gjorde världens avgrundsvrål. Den här gruppen kunde ju från början knappt göra kullerbyttor och nu är de Sveriges bästa.

Laget Cats, som består av 16 tjejer mellan 9 och 13 år, har bara tränat ihop i två år. Men de gör det i tvåtimmarspass tre gånger i veckan.

Det hårda arbetet har gett resultat. I det här youtube-klippet kan man se hur de tar sig tillbaka in i programmet efter missen och efter en stund åter vara synkade med resten av laget.

Den som har vaga begrepp om cheerleading kanske blir överraskad över att laget utstrålar så mycket girl power under sitt framträdande.

Ni ser väldigt coola ut på filmen. Kände du dig cool när du var där?

– Ja, det gjorde jag, säger Hedda. Man står där på mattan med sina kompisar innan man ska börja och tänker: vi har tagit oss till SM.

Farlig sport

Cheerleading gränsar till såväl gymnastik som street dance. Det görs flickisar, saltomortaler, lyft och mänskliga pyramider som varvas med danssteg. Skador är inte ovanliga.

– Folk har fördomar om att man står i korta kjolar med pompoms och hejar på andra lag. Men det är tvärtom en tuff och ibland farlig sport, säger tränaren Cia Sandberg.

Mikaela Kling är full av lovord efter segern.

– Jag är beundrar verkligen det här laget. För att inte tala om deras tränare som är stora förebilder för våra tjejer, säger hon.