Hanna är både spöke och flicka på Maxim

För tredje året gör Saltaröbon Hanna Nilsson Isedal, 10 år, en trippelroll i ”A Christmas Carol”.

– Jag är jättespänd, säger hon om känslorna inför premiären.

Charles Dickens klassiska julsaga är sedan fyra år tillbaka på Maximteatern. Sagan handlar om den girige gubben Ebenezer Scrooge. På julafton blir han uppsökt av tre andar som varnar honom för att fortsätta vara egoistisk.

Andarna målar upp tre visioner av julfirandet: i det förflutna, i nuet och i framtiden.

10-åriga Hanna Nilsson Isedal, som blev uttagen vid en audition för tre år sedan, spelar fattig flicka, lillasyster och spöke.

– Jag dansar väldigt mycket, sjunger i många låtar och spelar roller, säger Hanna Nilsson Isedal som bor i ett hus på Saltarö och i en lägenhet i Högdalen, tillsammans med mamma och pappa.

Det är mamma Pernilla Isedal som regisserar föreställningen. Det har hon lång erfarenhet av. Hon regisserade ”A Christmas Carol” redan på 1980-talet. Men när det dåvarande teatersällskapet lades ner dog traditionen ut i Stockholm. Men för fyra år sedan väckte Pernilla Isedal upp den igen – nu med The Theatre District från Storbritannien.

– Vi har aldrig legat så nära originalet som i år. Tidigare var föreställningen förenklad. Men jag bearbetar den varje år, publiken förväntar sig något lite annorlunda, säger Pernilla Isedal.

Hon har bråda dagar inför premiären på Maximteatern den 6 december. I veckan repeterar hon med de vuxna skådespelarna i London. I fredags var sista repetitionen med barnen i Sverige innan den brittiska ensemblen kommer.

– Första året var de rätt så små. Men i takt med att både vi och de har upptäckt vad de kan, har de fått väldigt mycket mer att göra, säger Pernilla Isedal.

Och även om det är tredje gången Hanna upplever julsagepremiären – med över 600 personer i publiken – är hon nervös.

– Jag är jättespänd. Men det var ännu mer pirrigt första gången, då jag inte hade gjort det förut.