ANNONS

Hanna gör dokumentär om dödsmisshandeln 2007

Hanna Frelin har fått många att berätta sina minnen av händelsen för första gången.
Hanna Frelin har fått många att berätta sina minnen av händelsen för första gången.
Dödsmisshandeln av 16-årige Riccardo Campogiani efter en fest på Kungsholmen 2007 skakade Sverige.
Nu har Hanna Frelin, själv uppvuxen i samma kvarter i Vasastan som Riccardo, gjort en radiodokumentär om händelsen.
– Jag har ett jättetydligt minne av hur vi sitter hela klassen på måndagen efteråt och så bryter läraren ihop.
ANNONS

Omkring midnatt till den 6 oktober 2007 kom Riccardo Campogiani med några vänner till en stor ungdomsfest vid Eiraskolan på centrala Kungsholmen. När han var på väg därifrån blev det bråk med några andra killar.

– Det blir ett jätteslagsmål med massa killar inblandade. Riccardo kommer undan men tre killar följer efter och sparkar ihjäl honom, berättar Hanna Frelin som nu har gjort en dokumentär för P3 Dokumentär om händelsen.

Hade gått på samma skola

Själv var hon 13 år när Riccardo dog. De hade gått på samma grundskola och Hanna Frelin blev skakad av händelsen.

– För ett år sedan hittade jag min gamla dagbok där jag hade skrivit om den här dagen. Jag hade redogjort precis för vad jag trodde hade hänt och vilka som hade varit inblandade. Det gick så mycket rykten och alla hade koll på vad som hade hänt, säger Hanna Frelin.

Varför gör du en radiodokumentär om händelsen?

– Efter att Riccardo dog tror jag att vi andra unga fick en annan respekt för våld. Det var inte lika mycket slagsmål efter det. Nu har jag en lillebror som också är 13 år och går på Vasa Real och jag märker att de har tappat respekten för våld och pratar på ett annat sätt om det. Därför känns det viktigt att berätta om vad som hände Riccardo.

Varför fick det här brottet så stor uppmärksamhet, tror du?

– De flesta av gärningsmännen var medelklass och hade ingen utsatt bakgrund. Så dels handlar det om innerstadsperspektivet, att det händer i bekanta miljöer och människor som man kan identifiera sig med. Sedan är det en otroligt tragisk historia.

Vad är ditt svar på hur det här kunde hända?

ANNONS

– Två av dem som dömdes var fulla och det gör ju att man inte tänker efter vad våld kan innebära. Det var hårda sparkar mot huvudet men det gick snabbt. Jag tror inte att de hade tänkt döda honom men de hade ingen respekt för våldet.

Har du fått fram något nytt i arbetet med dokumentären?

– Det är väldigt många som pratar för första gången. Det har varit fint att höra deras berättelser och att kunna berätta så här detaljerat vad det var som hände.

Fakta

Tre ungdomar dömdes

Fem 16-åriga ungdomar åtalades för dödsmisshandeln. Tre av dem fälldes i hovrätten.

Brottet rubricerades av domstolen som grov misshandel och vållande till annans död. Samtliga tre dömda fick 1 års ungdomsvård.

Som en reaktion på dödsmisshandeln skapade Anton Abele föreningen ”Stoppa gatuvåldet” som fick stor uppmärksamhet i media.