Hannes dissar maten

Hannes Tjerneld är missnöjd med maten som levereras via hemtjänsten i Järfälla.
Hannes Tjerneld är missnöjd med maten som levereras via hemtjänsten i Järfälla.
Mjölig sås, torra fläskkotletter och dåliga potatisar. Pensionären Hannes Tjerneld är missnöjd med matlådorna som kommunen levererar.

– Det mesta är smaklöst och tråkigt, anser han.

När Mitt i hälsar på Hannes Tjerneld, 81 år, hemma i Kallhäll har dagens matlåda kommit. Det är makrill, stuvad spenat och potatis.

– Potatisen slänger jag alltid, den går inte att äta. Ett annat exempel är såsen som vi kan få. Man vill inte ha mjölklumpar som dansar omkring i den, det är inte gott, säger han.

Tidigare var Hannes Tjerneld ordförande i kommunfullmäktige för Moderaterna i Järfälla. Nu är han pensionär och en av de drygt 200 personer som får matlådor levererade till sig, mat som tillagas av kommunen och levereras via hemtjänsten.

Enligt Hannes Tjerneld så vet han flera pensionärer som är missnöjda med matlådorna.

Han skulle vilja att kommunen ställde högre kvalitetskrav på sina leverantörer och att de även kontrollerade maten mer noggrant.

– Många gamla människor har tråkigt och är ensamma. En god middag är kanske den enda roliga grejen på hela dagen, säger han.

Anita Gröning Persson är ordförande i SPF Seniorerna i Järfälla. Föreningen får då och då höra klagomål på maten, säger hon.

– Det hör vi fram och tillbaka. Vi kommer att ta upp frågan i föreningen och i det kommunala pensionärsrådet, säger hon.

Enligt Kristina Sohlberg, restaurangchef inom vården i Järfälla, är det inga fler än Hannes Tjerneld som haft klagomål på maten de senaste månaderna. Hon berättar att kommunen regelbundet ser över hur de kan utveckla matkvalitén, vid dessa tillfällen provlagar personalen också maten och äter den. Personalen har även utbildats i frågan nyligen.