Hannes kemtvätt firar 25 år på Malmvägen

Hanne Demir, skräddare, Sollentuna.
Hannes Demir har drivit sitt skrädderi och kemtvätt i 25 år.
Är man bara duktig på det man gör, och vill något tillräckligt mycket, så går det. Det är Hannes Demirs ledstjärna. Nu firar han 25 år med sin kemtvätt på Malmvägen.

För 25 år sedan bestämde sig Hannes Demir för att starta ett eget skrädderi och kemtvätt. Efter ett år som praktikant på en kemtvätt i Väsby var han redo.

– Jag åkte förbi en tom lokal på Malmvägen och ringde kommunen för att se om jag fick hyra. Det fick jag.

Blev utskrattad

Hemma i Märsta skrattade familjen åt honom. Hur skulle det gå? Hanne gjorde en kalkyl och satsade. Och det gick.

– Hantverkaryrken blir man kanske inte rik på, men det går runt och jag klarar mig. Allt går om man bara vill och är duktig på det man gör, säger han.

Och det är ändå inte pengarna som är grejen. Till tvätten kommer människor som behöver Hannes och hans kunskaper. Varje dag får han hjälpa någon, och det är det som räknas.

– Någon har till och med sagt att de är tacksamma över att jag finns. Det är sånt som får mig att hålla igång, säger Hannes.

Och han tänker hålla på länge, någon pension är inte att tänka på. Han jobbar så länge han orkar.

Hantverkarrötter

Hannes kommer från en guldsmedsfamilj och har också gått en fyraårig guldsmedsutbildning i Danmark. Men det är skräddaren i honom som är starkast.

Butiken på Malmvägen har öppet mellan 8-18 men Hannes ägnar långt fler timmar än så åt sitt arbete.

– Det blir ofta att jag jobbar till 21.00, eller ännu längre. Men inte på söndagar. Då måste jag städa hemma, säger han.