ANNONS

Hannes tvingas bo utan vatten och värme

Hannes Sjölund tycker att han tvingats flytta tillbaka till lägenheten för tidigt.
Hannes Sjölund tycker att han tvingats flytta tillbaka till lägenheten för tidigt.
Hyresgäster på Merkuriusvägen tvingas flytta tillbaka flera månader innan lägenheterna är färdigställda. De är kritiska mot att det saknas värme, vatten och räcken på balkongen. Hannes Sjölund kallar det för ett "skräckexempel".
ANNONS

Det pågår stora renoveringsarbeten i lägenheterna vid Merkuriusvägen i Käppala. Stora byggnadsställningar omgärdar fastigheterna och höga kranar fraktar upp föremål på taken där en ytterligare våning med lägenheter byggs.
Trots detta sammelsurium av arbetsmaterial, bråte och byggarbetare tvingas boende att flytta tillbaka till Merkuriusvägen från sina evakueringsbostäder.

Hannes Sjölund bor med sin familj i ett av husen och flyttade tillbaka för ett par veckor sedan. Men han upptäckte då till sin förfäran att det inte fanns någon värme eller klädskåp samt att lägenheten inte var städad. Hans granne hade inte heller fått något räcke på balkongen. Och då och då stängs vattnet av.
– Vi har blivit tvungna att flytta in flera månader för tidigt. Det här är ett skräckexempel på ett förfärligt sätt att behandla de boende. De stuvar in oss snabbt för att snabbt få in hyra som de nu har höjt rejält, säger han.
Hannes Sjölund, som studerar till byggnadsingenjör på KTH, kan peka på flera missförhållanden och visar en järnkrok som ramlade ner bakom honom när han skulle gå in genom porten.
– Jag blev nästa träffad. Det är livsfarligt. Jag vet att det är många barn som går här och jag är orolig för att något ska hända. Tagehus är inte ett seriöst företag, säger han.

När Lidingö tidning pratar med andra som bor i fastigheten är de lika kritiska och kallar renoveringen ett ”slarvjobb” och att ”allt är i oordning, det har stått mängder av kartonger och målarpryttlar i trappuppgången i huset och det är ju direkt farligt om det skulle börja brinna”.
Det är få som vill uttala sig med namn för tidningen. En boende suckar och säger att ”det är jobbigt att behöva bråka om allt. De har kastat in oss för tidigt för nu är det som att bo i en byggarbetsplats”.
I och med renoveringen har hyrorna till exempel höjts från 6100 kronor till 10200 kronor för 71 kvadratmeter och från 7800 till 12300 kronor för en lägenhet på 93 kvadratmeter.

Simon Safari, ordförande i Hyresgästföreningen region Stockholm, är bedrövad över situationen.
– Det är helt oacceptabelt, när man flyttar tillbaka ska man ha möjlighet att bruka lägenheten precis som i normala fall. De boende ska inte behöva flytta in i halvfärdiga lägenheter, säger han.
Det är inte första gången han får information om att hyresrättsinnehavare hamnar i sådana omständigheter.
– Det får inte vara så, men allt fler fastighetsägare struntar i detta och det är ett jättestort bekymmer för oss. Och de som bor i hyresrätter ska inte behöva vara rädda att uttala sig för att de är oroliga att bli av med sin hyresrätt. Det finns lagar för det, säger Simon Safari.
Vad kan ni på Hyresgästföreningen göra?
– Vi kan titta på vilken upprustning som är gjord och se om man kan dra detta upp i rätten. Jag ska genast börja utreda detta, säger Simon Safari.
Tagehus äger fastigheterna på Merkuriusvägen i Käppala.
Lidingö tidning har förgäves försökt få en kommentar av vd:n i Tagehus.

ANNONS