Hans bil togs för skrotbil

Krzysztof Kaminski medger att striden mot Huddinge kommun tagit på krafterna. ”Som bilägare kan man vara ganska maktlös när man ställs mot en kommun”, säger han.
Krzysztof Kaminski medger att striden mot Huddinge kommun tagit på krafterna. ”Som bilägare kan man vara ganska maktlös när man ställs mot en kommun”, säger han.
Tullingebon Krzysztof Kaminski tog strid mot Huddinge kommun ­sedan hans bil skrotats.

I en dom konstaterar tingsrätten att kommunen både varit slarvig och brutit mot lagen.

Krzysztof Kaminski hyser inte direkt några starka känslor för sin Volkswagen Polo från 2005. Visserligen hade den gått bara 8 700 mil. Grejerna som fanns i bilen när den skrotades betyder mer, berättar han. Där fanns verktyg och ett fint minne i form av en maskot som han skaffade tillsammans med en flickvän för länge sedan.

– Som bilägare kan man vara ganska maktlös när man ställs mot en kommun. Det har tagit på krafterna att driva det här, säger ­Krzysztof Kaminski, som till vardags arbetar som ingenjör på ­Ericsson i Kista.

I juni förra året bestämde han sig för att använda sin Volkswagen igen. Den hade stått still i flera år men skulle kunna fungera som semesterbil, kanske en sista gång.

Bilen var belagd med körförbud så han behövde köra den till en verkstad. Men bilen gick dåligt, och i höjd med Flemingsberg körde han av mot Gamla Tullingevägen för att ställa undan den tillfälligt, på en plats väl undanskymd för trafiken.

– Där fanns ett grustag och det fanns inte några skyltar om parkeringsförbud, bommen var öppen så jag körde in och tänkte att jag får ta den till verkstaden på annat sätt.

Dagen efter, den 8 juni, flyttade han bilen eftersom man får ställa bilen max 24 timmar om det inte råder parkeringsförbud. Men när han skulle titta till bilen den 9 juni var den borta. Han tänkte direkt att bilen var stulen och gjorde en polisanmälan.

Det visade sig dock att kommunen hade flyttat bilen, en avi damp ner i brevlådan den 10 juni. ­Innan han hann hämta ut bilen skrotades den på order av Huddinge kommun. Det blev början på en rättsprocess som nu i september nådde sitt slut.

– Det var flera fel i brevet de skickade till mig. De gav mig två veckor att hämta bilen, när det ska vara en månad. Jag hade inte möjlighet att hämta ut den så snabbt eftersom jag skulle på semester.

Tingsrätten konstaterar att Huddinge kommun brustit på flera punkter. Man har inte förvarnat Krzysztof Kaminski genom att sätta en lapp på bilen, man har felaktigt bedömt hans bil som ett fordonsvrak och man har inte låtit honom hämta ut bilen.

Sammanfattningsvis slår tingsrätten fast att kommunen har agerat försumligt och inte följt lagen. Huddinge måste nu betala 7 500 kronor för bilen – och rättegångskostnaderna på 8 000 kronor.

Huddinge kommun har å sin sida hävdat att man inte gjort ­något fel. Hade Krzysztof Kaminski bara varit mer ihärdig med att få ut bilen så hade han fått det., menar man

– Det som framförallt skiljer mellan vår uppfattning, domstolens och motpartens är att vi anser att det var en skrotbil, säger kommunjuristen Stefan Törnqvist.

Man kommer dock att ändra ­rutiner efter domslutet.

– Vi kommer inte att överklaga, vi accepterar det här och kommer att skärpa våra rutiner. Vi håller också på att göra om våra blanketter, säger Stefan Törnqvist.

Fakta

Meddelande måste sättas på bilen

I Huddinge får man parkera på dess gatumark i max 24 timmar i följd på en plats, om inte vägmärken säger något annat och förutsatt att parkeringsregler följs.

Enligt lagen om flyttning av fordon i vissa fall (1982:129) får en kommun flytta ett fordon, dock efter att man fäst ett meddelande på fordonet med uppmaning att flytta den senast ett utsatt datum.

Flyttar man en bil som inte klassas som ett vrak ska det göras så att bilen inte skadas onödigt.

Källa: Huddinge kommun, riksdagen.se (författningssamling)