ANNONS

Hans hittade okända kusiner

Många släktforskare drömmer om att hitta livs levande släktingar.

Hans Sjöquist hittade två nya kusiner – tack vare en kryptisk anteckning i ett gammalt husförhör.
ANNONS

Sollentunabon Hans Sjöquists farfar, fabrikören, var en aktad man i småländska Nybro, och att han fick ett utomäktenskapligt barn med en ung glassköljerska på fabriken lär det ha tisslats och tasslats om tills dess att hela byn visste om det. Utom de närmaste, märkligt nog.

Trots att Hans farbror var döpt efter farfadern – om än med sin mors efternamn.

– Det verkar som att inte ens pappa visste om detta, att han hade en okänd halvbror, säger Hans.

Och Hans Sjöquist hade aldrig fått reda på något om det inte hade varit för en liten anteckning i en gammal födelsebok.

– Då tänkte vi: ”det här måste vi ta reda på vad det betyder”, berättar Hans hustru Britt-Marie Sjöquist, som är aktiv i Sollentuna Släktforskarförening.

Det var då de upptäckte att Hans farfar fått sonen Arvid Erik Valdemar Johansson, som han erkänt faderskapet till. Efter ytterligare efterforskningar fick de dessutom veta att Arvid Erik Valdemar hade två döttrar – kusiner till Hans. Den ena bodde kvar i Småland, medan den andra fanns överraskande nära – i Väsby.

– Det var det man väntade på, att hitta levande släktingar. Det var väldigt roligt, säger Hans.

Det dröjde lite innan han kom sig för att lyfta luren, men kusinerna blev glatt överraskade. De har nu träffats flera gånger.

– Det var spännande. Vi hade aldrig vetat något om farfar, säger kusinen Ulla Loewy som bor i Upplands Väsby.

ANNONS

Även i Väsby finns möjlighet att släktforska. På lördag startar Studieförbundet Vuxenskolan en nybörjarkurs i släktforskning. För dig som vill släktforska på Väsby bibliotek finns en särskild hylla med böcker i ämnet och en dator med ett antal specialdatabaser.

Fakta

Släktforskning som ännu väntar på sin lösning

Dödförklarad emigrant levde

1880 steg Margareta Vinterholts mormors äldre bror Carl Johan ombord på en båt till Amerika, och sedan hörde familjen inte av honom mer. 1943 dödförklarades han av Domarämbetet i Dalarna, men Margareta slutade aldrig undra. Tack vare hjälp från andra släktforskare kunde hon spåra Carl Johan till Minnesota. Nu har hon kontaktat en släktforskarförening där och hoppas få svar på vad som hände sedan.

Morfars mor levde i Paris

Sent i livet fick Britt-Marie Sjöquist veta att hennes mormors man inte var hennes biologiske morfar. Plötsligt hade hon en okänd släktgren att forska vidare i. Det visade sig att morfadern föddes i Paris konstkvarter 1894 av en kvinna som sedan åkte till Stockholm och lämnade ifrån sig gossen till Stockholms allmänna barnhus, när barnet var tre år.

Vem var denna svenska som levde bland konstnärer i sekelskiftets Paris? Britt-Marie Sjöquist forskar vidare.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands Väsby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.