Hans och Greta som papperslösa flyktingar

Regissören Per Lasson och skådespelarna Anna Littorin och Malin Güettler på Fria Teatern i Högdalen.
Regissören Per Lasson och skådespelarna Anna Littorin och Malin Güettler på Fria Teatern i Högdalen.
Hans och Greta gömmer sig hemma hos häxan i Högdalen.

I Fria Teaterns tolkning får publiken en glimt av vardagen för två papperslösa barn i dagens Sverige.

Någonstans mellan 5 000 och 10 000 barn uppskattas i dag leva gömda i Sverige, på flykt utan ­uppehållstillstånd. Men ingen vet exakt hur många de är. I de här barnens liv tar Fria Teaterns ”Hans och Greta i Högdalen” sitt avstamp.

– Det handlar om två barn som råkar bo här mitt bland oss, men som vi inte vet något om. Vi berättar barnens subjektiva upplevelse av den tillvaron, säger regissören Per Lasson.

I pjäsen, som är skriven av ­Daniel Karlsson och hade premiär i helgen, får vi följa två syskon, en storebror och en lillasyster, 12 och 10 år gamla, i deras vardag som gömda flyktingbarn. De går i skolan och har kompisar men måste hela tiden vara vaksamma.

– De sätter upp regler; att inte åka tunnelbana och inte prata med främlingar för att inte bli upptäckta, säger Anna Littorin, som spelar lillasystern.

Under arbetet har ensemblen jobbat nära en referensgrupp från Högdalens fritidsgård som har fått se föreställningen växa fram.

Ensemblen har också varit ute i skolor och pratat om problemet. Dessutom har de träffat en organisation som hjälper gömda barn, där många själva tidigare har varit gömda. Erfarenheterna tar de med sig upp på scenen.

– Det har varit väldigt, väldigt nyttigt, svindlande på något sätt. De har ju levt det livet som vi försöker berätta om, säger Per Lasson.

– Ingen av oss har varit i närheten av att leva i den situationen. Att träffa barn hjälper oss att komma ämnet inpå livet, säger Malin Güettler som spelar storebrodern.

De hoppas att föreställningen ska få publiken att få upp ögonen för de gömda barnen och att deras skildring kan skilja sig från den vanliga mediebilden, där flyktingar ofta beskrivs som offer.

– Vi försöker berätta om dem på att annat sätt. En stor förhoppning är att barn blir medvetna om att det finns andra barn som lever så här, säger Per Lasson.

Fakta

Sagan utspelas i Högdalen

Av: Daniel Karlsson.

Regi: Per Lasson.

Scenografi: Per Lasson.

Medverkande: Anna Littorin och Malin Güettler.

Kostym: Franciska Svenson

Musik & ljuddesign: Patrik Lassbo.

När: Spelas under hösten och vintern på Fria Teatern i Högdalen.