Hans son höll på att bli nermejad

På en gräsmatta vid sidan av vägen slutade förarens framfart. Mats Olssons 13-åriga son var en av pojkarna som var nära att bli påkörd.
På en gräsmatta vid sidan av vägen slutade förarens framfart. Mats Olssons 13-åriga son var en av pojkarna som var nära att bli påkörd.
En ung mans vansinnesfärd var nära att allvarligt skada en grupp med skolpojkar.

Händelsen har skakat om skolan där pojkarna är elever.

– Vi försöker bearbeta det här, säger skolans rektor Jill Nilsson.

När fem pojkar i 13-årsåldern skulle gå över Rålambsvägen på Kungsholmen märkte de att en man i en pickup som kom körande mot dem inte skulle bromsa in. I stället gasade han.

Barnen sprang av vägen. Strax därefter följde bilen efter och siktade enligt vittnesmål in sig på en pojke som han var väldigt nära att meja ner.

– Lyckligtvis kastade sig pojken bakom ett träd, säger Jill Nilsson, rektor vid Stockholms internationella Montessoriskola, där pojkarna är elever.

Efter händelsen, som ägde rum vid lunchtid förra tisdagen, parkerade mannen sin pickup och försvann. Men efter det att både barnen och andra vittnen hade lämnat en detaljerad beskrivning på hur mannen såg ut kunde han gripas och höras av polisen.

Mannen, som är född på 80-talet, är nu misstänkt för försök till dråp och en förundersökning är inledd.

– Från utredningens håll vet vi väldigt lite för tillfället. Men det är riktigt att pojkarna har upplevt att de varit i fara, säger åklagaren Alexandra Bopp.

Rektorn Jill Nilsson berättar att händelsen har skakat om skolans vardag.

– Helt plötsligt blev vi inslängda i något som inte alls känns bra. Vi försöker bearbeta det här, säger hon.

För att slippa spekulationer och ryktesspridning har skolan skickat brev till alla föräldrar. Dessutom har rektorn pratat med pojkarna i flera timmar för att hjälpa dem bearbeta händelsen.

– Alla påverkas av att något allvarligt var nära att hända. Nu skadades ingen fysiskt, men känslorna i en sådan här situation måste vi ha uppsikt över eftersom det kan leva kvar under lång tid och komma tillbaka, säger Jill Nilsson.

För Lokaltidningen Mitt i Kungsholmen berättar Mats Olsson, vars son är en av pojkarna som hamnade mitt i dramat, att både polisen och skolan har tagit händelsen på största allvar, vilket har bidragit till att pojkarna inte har varit så upprörda i efterhand.

– Samtidigt så pratar vi om 13-åriga killar här. Och de ska ju vara tuffa också. Men visst, min son var upprörd och lite skakad, säger Mats Olsson.

Det råder förundersökningssekretess i ärendet och det är oklart om föraren var påverkad vid tillfället.

– Det låter dock som att personen i fråga varit väldigt obalanserad och gjort något otroligt dumt. Som förälder blir jag förbannad när någon skrämmer mitt barn på det här sättet. Jag kan dock inte bedöma hur nära det varit att det gått riktigt illa, eller om pojkarna faktiskt haft änglavakt, säger Mats Olsson.

Hans åsikt är att händelsen skulle kunna mildras genom att använda sig av så kallad medling, där brottsoffer och brottslingar får en chans att mötas.

– Det skulle vara intressant om killen träffar 13-åringarna och förklarar vad fan han hållit på med, varför han gjorde så här. Är man 13 år är ju vuxnas beteende ofta obegripligt även när det är normalt. Min son skulle antagligen må bäst av en förklaring om varför det här har hänt, säger Mats Olsson.