Hans troll ska bli film av Mikael Marcimain

Stefan Spjuts andra roman Stallo handlar om troll i vår tid och vad som händer med barn som blir bortrövade av dem. Han debuterade 2008 med romanen Fiskarens garn, som utspelar sig i skärgårdsmiljö.

Den här gången tar han sig lite längre upp, till Lapplands fjälltrakter där det dyker upp små håriga varelser.

Stefan Spjut har behövt många år för att bli klar med Stallo, som han började skriva långt innan Fiskarens garn.

För att få den rätta stämningen för att kunna avsluta boken tog han ett halvårsvikariat som kulturredaktör på Norrbottens Kuriren i Luleå. Där kunde han rekognosera bättre.

– Jag åkte omkring ganska mycket i länet. Bland annat åkte jag upp till Riksgränsen där den legendariske fjällfotografen Sven Hörnell var verksam, berättar han.

En av romanens huvudkaraktärer, naturfotografen Gunnar Myrén, har hämtat drag från Sven Hörnell.

Boken kommer ut i dag, tisdag. Och suget efter troll verkar vara stort.

Stallo har redan sålts till 15 andra länder och bara några dagar innan boken kom ut blev det klart att den ska bli film.

Det är regissören Mikael Marcimain, som är hyperaktuell med filmen ”Call Girl”, och som även regisserat tv-serierna ”Graven”, ”Lasermannen” och ”Upp till kamp”, som ska göra filmen.

Vilket bolag som ligger bakom är ännu hemligt.

Flera filmbolag, både från Sverige och internationellt, har anmält intresse för att få göra filmen – till och med bolag från i USA och Hollywood. Någon gång under 2014 beräknas filmen vara klar.

– Jag har nog inte förstått hur stort det är än, säger Stefan Spjut.

Finns det några likheter i din roman med den norska filmen ”Trolljägaren” som kom för två år sedan?

– Jag blev ju helt kallsvettig när jag hörde talas om den. Här hade jag suttit och jobbat ifred med en trollhistoria under alla år. Men den filmen handlar om norska jättetroll som är av en helt annan art än de svenska trollen. Dess­utom har den filmen en humoristisk klang. Min bok är mer gravallvarlig.

Vad är din relation till troll?

– Jag kan inte påstå att jag har någon direkt relation till troll. Däremot gjorde julkalendern Trolltider väldigt starka intryck på mig när jag var liten. Här i Bromma är det dåligt med troll, däremot har jag gott om ekorrar i tallarna utanför mitt fönster.

Stefan Spjut bodde i Norrbotten ett halvår för att få den rätta stämningen till boken.