Hans uppfinning stoppar tjuvarna

Ett hundratal personer har valt att installera systemet och appen som Sticklingebon Peter Cullblom och hans kamrat skapat.
Ett hundratal personer har valt att installera systemet och appen som Sticklingebon Peter Cullblom och hans kamrat skapat.
Sticklingebon Peter Cullblom tröttnade på att drabbas av inbrott. Han skapade ett nytt larmsystem med kameror som skickar rapporter till en mobilapp.

Nu kan han i realtid se vad som händer utanför sin villa.

Antalet inbrott i villor och lägenheter på Lidingö har varit väldigt många under året. Hittills i år har 107 inbrott inträffat, vilket är fler än under hela förra året. Enligt polisen är Sticklinge, Islinge och Torsvik de mest drabbade områdena på ön.

Sticklingebon Peter Cullblom är en av dem som drabbats. För ett par år sedan fick han inbrott i sin villa – samtidigt som barnen befann sig i källaren. Dessutom har hans bil har stulits och senare hittats i Polen.

– Och vid ett tillfälle stal tjuvarna ratten från min bil, berättar han.

De återkommande inbrotten fick Peter Cullblom att börja fundera på om det inte fanns något man kunde göra. Han kläckte då, tillsammans med kamraten Peter Carlsson, idén om en helt ny typ av larmsystem.

Det går ut på att kameror monteras upp runt huset, till exempel i trädgården eller i garaget. Sedan kopplas larmet till dem som har anslutit sig.

En rapport med bilder skickas sedan till ägarens mobil eller dator om kamerorna registerar något ovanligt.

– Tanken är att om någon smyger omkring och tittar in i fönstret hos folk ska kameran direkt skicka ett sms till mobilen. Då kan man se i realtid vad som sker utanför sin bostad, säger Peter Cullblom.

Till skillnad från traditionella larmsystem kopplas det dock inte till väktare eller vaktbolag, utan larmet går till villaägaren och de grannar han eller hon vill att det ska gå till. Systemet bygger på att man tillsammans med vissa utvalda personer håller koll på området.

De uppsatta kamerorna reagerar när det sker bildförändringar, även nattetid. Programmet filtrerar bort om insekter fladdrar förbi, men om djur som igelkottar och harar passerar skickas också ett sms. Fast då syns det förhoppningsvis på bilderna att det rör sig om ett djur.

– När man får ett meddelande som tyder på inbrott ska man direkt ringa polisen. Då har polisen chansen att ta någon på bar gärning i stället för att ett larm ska gå till en larmcentral. Med traditionella larm kan det ta tid innan en väktare kommer och sedan får man sitta och titta på inspelade bilder flera dagar senare, säger Peter Cullblom.

Förra året lanserades systemet och appen, med namnet Hooood, på marknaden. De många o:na i namnet ska symbolisera att flera ögon håller koll på området.

Hittills har omkring 75 personer, främst Lidingöbor, valt att installera systemet. Och enligt Hooood-tillverkarna har ett inbrott på Lidingö gått att förhindra.

Det var förra året som en kamera registrerade att tre personer cirkulerade runt en villa. En granne hann komma dit efter tio minuter och personerna försvann.

Några som nu har valt att gå med är Sticklinge båtklubb, som har övervakning både mot bryggor och mot varvsplanen.

– Vi började i våras och vi är några som är uppkopplade. Vår förhoppning är att systemet ska ha en avskräckande verkan, säger Jan Thuresson, ordförande för Sticklinge båtklubb.

Kent Andersson på Lidingö­polisen ser larmsystemet som ett bra initiativ. Enligt kameraövervaknings-lagen får man inte filma utanför sin egen tomt, men så länge man bara filmar på tomten är det ok.

– Man får inte sätta ut en kamera längs villavägar utifrån ett integritetsperspektiv, men annars är detta utmärkt. Jag ser bara positivt på detta eftersom vi på polisen kan få hjälp, säger han.

Tanken är att om någon smyger omkring och tittar in i fönstret hos folk ska kameran direkt skicka ett sms till mobilen.Peter cullblom

Fakta

Även grannar och vänner kan se kamerabilderna

För att installera larmsystemet, Hooood, krävs en eller flera IP-kameror på lämplig plats.

Med hjälp av appen går det att koppla upp sig direkt via mobilen eller datorn till kamerorna.

Det går att dela kamera med personer i din närhet, som grannar, vänner och bekanta.

Bilderna från kamerorna analyseras i realtid.

Källa: www.hooood.com