Hantering av våldtäktsmål i Nacka leder till JO-kritik

Mannen har dömts vid Nacka tingsrätt
Nacka tingsrätt får kritik av JO, som har utrett hanteringen av ett våldtäktsärende.
Justitieombudsmannen (JO) riktar skarp kritik mot Nacka tingsrätt och Polismyndigheten. Det på grund av sättet ett våldtäktsärende har hanterats.

I februari 2012 åtalades en man misstänkt för våldtäkt vid Nacka tingsrätt. Det skulle dröja fem år innan han kallades till rätten. Nu riktar JO skarp kritik mot Nacka tingsrätt och Polismyndigheten på grund av hanteringen av ärendet, rapporterar Dagens Nyheter.

Utredning visar brister

Den utredning som JO har gjort pekar på bristfälliga rutiner och åtgärder hos både tingsrätten och polisen, men även hos Åklagarmyndigheten som också har ansvar för att huvudförhandlingar genomförs inom rimlig tid.

Saknade adress

Bakgrunden till händelsen är att mannen begärdes häktad efter att stämningsansökan hade skickats in till tingsrätten. Men mannen hade ingen registrerad adress och polisen lyckades inte få tag på honom. Ändå dröjde det till senhösten 2016 innan han efterlystes, efter att en ny åklagare tagit över ärendet. Polisen gjorde dock inga försök att leta efter honom, rapporterar DN.

När tingsrätten i februari 2017 skickade en förfrågan till Migrationsverket fick man tag på mannens adress och en stämning utfärdades. Rättegången hölls i september kom mannen självmant till Nacka tingsrätt. Efter rättegången friades han.