ANNONS

Hantverk för miljoner på Millesgården

Antikhandlaren Bo Karlsson har tagit med sig Carl Milles skulptur "Europa och tjuren".
Antikhandlaren Bo Karlsson har tagit med sig Carl Milles skulptur "Europa och tjuren".
Grand Antiques anordnas vartannat år an Konst- och antikhandlareföreningen. I år är det första gången den tar på plats på Millesgården.
Grand Antiques anordnas vartannat år an Konst- och antikhandlareföreningen. I år är det första gången den tar på plats på Millesgården.
Värdefull konst, antikviteter, design, silver och smycken visas upp på Millesgården under fyra dagar. För första gången tar antikmässan Grand Antiques plats på Lidingö.
ANNONS

I dag, torsdag, är det dags för Millesgården att öppna dörrarna för antikmässan Grand Antiques med 18 utställare med allt från smycken till skulpturer. En välbevakad utställningshall, till bredden fylld av hantverk för miljoner.

Mässan som startade på Grand hotel och senare även varit på Nordiska museet brukar ha ungefär 4000 besökare, men i år är det något mindre än vanligt.

– Dels är det lite mindre utrymme på Millesgården och sedan har vi bara 18 utställare, vanligtvis så har vi cirka 24 stycken. Men vi hoppas på mycket besökare även i år, säger Sofia Silfverstolpe, generalsekreterare för Sveriges Konst- och Antikhandlareförening som är arrangörer.

Jan Ribbhagen, ordförande för Konst- och Antikhandlareföreningen är nöjd med val av plats för mässan.

janribbhagen

Jan Ribbhagen, ordförande för Konst- och Antikhandlareföreningen. I bakgrunden hänger porträttet av Adrien Jacques Puissant, gjord av Alexander Roslin.

– Bättre ställe har vi aldrig varit på! säger han och berättar även att några av skulptören Carl Milles egna verk går att fynda på mässan. Bland annat hittar man en marmorerad ”Europa och tjuren” i gips.

Men för att ha chansen att handla på mässan, och inte bara titta på antikviteterna, så gäller det att ha den stora plånboken.

– En halv miljon är väl ett ganska vanligt pris, men det finns även hantverk för flera miljoner. Om man kollar mest pengar i vikt så skulle det nog kunna vara den här, säger han och visar en liten dosa i guld från 1700-talet som använts som parfymask.

– Den här är ett måste! I dosan fanns en liten svamp som man dränkt i parfym så man kunde fräscha till sig, säger han.

ANNONS

Prislappen för den lilla utsnidade guldpjäsen? 300 000 kronor.

parfymask

Liten guldask för 300 000 kronor. Den lilla sötvattenpärlan på sidan är askens öppningsknapp.

Hantverken är många på mässan och dagen innan öppning så arbetas det in i det sista för att få allt på plats.

En av antikhandlarna är Claes Moser som bland annat har med sig Marie Krøyers målningar, som hittades välbevarade på en vind för tjugo år sedan.

– Det här är fantastiskt att vara med om. 50 målningar hittades i ett konvolut uppe på en vind i en fastighet i Dalarna. De har legat där i över 40 år och bevarats väl tack vare konvolutet, säger Cales Moser.

claesmoseroch-mariekroyer

Claes Moser berättar historien om Marie Krøyers målningar.