Koben, vulst och hantverk när Carl Malmsten på Lidingö ställer ut

Malmsten, Lidingö
Anton Urström.
Carl Malmstenskolan i Larsberg slår upp portarna för Lidingöborna.
Visar sina verk i årets vårutställning.

Finns också där poddar finns, tex Podcaster, Acast eller Podbean.

Tisdag 16 maj till19 maj slår studenterna på universitetsfilialen, Malmsten Linköpings universitet upp portarna för Lidingöborna och bjuder in till vårutställning. 

Det är skolans avgångselever i möbeldesign, möbelsnickeri och möbeltapetsering som ställer ut sina examensarbeten. Dessutom visar de sina gesällprov där de har testats i avancerat hantverk.

Kokade koben på gården

Anton Urström är avgångselev på möbeldesign. Hans examensarbete går ut på utforska hur man kan använda ett litet udda material i design och produktion – koben.

Malmsten, Lidingö.

Ben är ett material som inte finns så mycket i produktionen idag – trots att tillgången är god och materialet tåligt och hållbart.

– Det är en intressant sätt att arbeta med hållbarhet för att det är något som anses litet äckligt och undanskuffat. Men det är ett bra material som använts mycket historiskt, tills plasten kom och konkurrerade ut det, säger han.

Nu tror han att man skulle kunna göra fina handtag, skåpsknoppar och knappar av det hållfasta elfenbensliknande materialet.

På slakteriet mals koben ner till benmjöl eller hanteras som avfall. Anton Urström köpte koben för fem kronor kilot från ett slakteri för att förädla materialet. På skolans gård har han kokat bort rester av mjukdelar i en jättekastrull, han har tvättat putsat och sågat. När Mitt i kommer på besök luktar det fortfarans svagt av ko från de vita benen som ligger uppradade på ett bord.

– Det var litet kontroversiellt, även här på skolan. Det är därför jag håller till på gården. Det finns väldigt mycket åsikter om det här; fascination men också äckel och ifrågasättande, säger han.

Digitalt hantverk med möbelsnickarna

Victor af Wetterstedt går möbelsnickarlinjen. Han visar upp sitt gesällprov, ett detaljrikt men stilrent skrivbord av len finsk björk. Tillsammans med studiekamraten Gustav Larsson undersöker han om man kan få trä att se fint och handgjort ut i en datastyrd fräsmaskin.

– Vi vill se om man kan få en yta att kännas handgjord och fin eller inte, säger han. 

Malmsten, Lidingö.

Victor af Wetterstedt vid sin hyvelbänk i snickeriverkstaden.

Gör dold teknik synlig

Möbeltapetserarna Klara Gunneström och Elsa Torell Nordgren gör tavelramar av något som de beskriver som en dold tapeterarteknik, vulsten. Det är en tagelstoppad rulle som ger tillexempel fåtöljer form och karaktär.

– Vi vill synliggöra tapeserartekniker som är alltid dolda –  men vi plockar ut den, säger Elsa Torell Nordgren.

Öppet 11-16, 16 maj-19 maj. Vernissagen, 15 maj kl 18, fri entré.

 

Fakta

Grundades av känd möbeldesigner

Skolan Malmstens Linköpings universitet ligger sedan 2009 i Larsberg på Lidingö. Skolan grundades 1930 av möbelarkitekten och designern Carl Malmsten och är nu en filial till Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling, Linköpings universitet,  Här finns fyra linjer: möbeldesign, möbelsnickeri, möbeltapetsering och möbelkonservering.