ANNONS

Hantverkare utpressade äldre man i Hägersten

Hantverkaren har dömts. Obs! Bilden har inget med artikelns innehåll att göra.
Hantverkaren har dömts. Obs! Bilden har inget med artikelns innehåll att göra.
Den äldre mannen ville inte ha något jobb utfört på sitt hus.
Men hantverkaren startade arbetet ändå, hotade med maffian och pressade mannen på pengar.
Nu har den 28-årige hantverkaren dömts till sju månaders fängelse för utpressning.
ANNONS

Det var förra hösten som en bil plötsligt stannade till utanför den äldre mannens hus i Hägersten. Ur stegade några män som sa att de skulle utföra reparationer på huset eftersom stuprören var rostiga.

Mannen som är i 80-årsåldern uppger att han försökte avstyra det hela, eftersom han inte beställt något arbete. Ändå ska 28-åringen ha rusat fram till huset och dragit ner ett stuprör.

Männen kom tillbaka dagen därpå och fortsatte arbetet. Husägaren berättar att han på nytt påpekade att han inte var intresserad, men att han ändå skrev på en offert. Han skrev dock namnteckningen ”snett” så att den inte skulle se ut som hans egen.

De äldre mannen kände sig även tvungen att åka med och ta ut 20 000 kronor och ge till en av männen. Totalt fick han betala närmare 77 000 kronor. En del av summan betalade han med varor som 28-åringen valt ut i en elektronikbutik.

Enligt husägaren antydde 28-åringen att han hade kontakter med maffian och sa att han kunde få betalt oavsett vad den äldre mannen gjorde. Mannen och hans fru berättade under rättegången att de upplevde situationen som olustig. De klandrar sig själva för att de inte larmade polisen direkt, men förklarar det med att de kände sig ”överfallna” och ”handlingsförlamade”.

28-åringen har förnekat brott och  hävdar att han och den äldre mannen kommit överens om reparationsarbetet. Några hotelser förekom inte, enligt 28-åringen.

Södertörns tingsrätt anser dock att det äldre parets version är trovärdig, och att makarna har lämnat nyanserade och sammanhängande berättelser. Deras utsaga får också stöd av en närstående som husägaren ringde till för att be om ett lån.

Den 28-årige mannen har nu dömts till sju månaders fängelse för utpressning. Han ska även betala 89 000 kronor i skadestånd.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Liljeholmen Älvsjö Hägersten direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.