Hantverkaren var en tjuv

Gunnel Nilsson har bott i sin lägenhet på Ateljégatan i 30 år. ”Det känns otäckt att en främling lurat sig in här”.
Gunnel Nilsson har bott i sin lägenhet på Ateljégatan i 30 år. ”Det känns otäckt att en främling lurat sig in här”.
Gunnel Nilsson, 82, trodde att mannen skulle kontrollera ventilationen – i stället stal han hennes plånbok.

Västerortspolisen uppmanar nu till försiktighet för att undvika att bli bestulen i hemmet.

När Lokaltidningen Mitt i ringer på hos Gunnel Nilsson på Ateljévägen gläntar hon först försiktigt på dörren innan hon välkomnar oss in i lägenheten.

– Jag har blivit väldigt noga med vem jag släpper in, förklarar hon.

Hon fick nyligen besök av en man som sa att han skulle kontrollera ventilationen i badrummet. Eftersom hon sett information i trappuppgången om att det var på gång, släppte hon in honom. Han gick till badrummet och Gunnel satte sig i köket. Men när mannen lämnat lägenheten upptäckte Gunnel att hennes plånbok var borta. Den hade legat i handväskan i hallen, där mannen stått och pratat i telefonen med ryggen mot Gunnel.

– Jag blev chockad. Jag visste ju att plånboken låg där för jag handlade precis innan.

Hon ringde banken för att spärra sitt kontokort och fick då veta att någon redan försökt ta ut pengar på kortet. Som tur var hade hon bara några tjugor i kontanter i plånboken, och färdtjänstkortet låg i ett annat fack i väskan. Men obehagskänslan av att en främling lurat sig in i lägenheten och stulit av henne, dröjer kvar.

– Min dotter brukar säga till mig att jag inte ska släppa in främlingar. Men jag tänkte väl inte på att se om han hade bricka på sig eller legitimation, man litar ju på folk.

Gunnel har polisanmält stölden, men kunde bara lämna vaga signalement till polisen som inte har någon misstänkt för stölden.

– Jag hade ändå tänkt köpa en ny plånbok snart, den här var gammal och sliten i sömmarna. Men eftersom jag har bott här i 30 år känns det väldigt obehagligt.

Västerortspolisen manar nu till försiktighet inför att släppa in främlingar i hemmet. Enligt informationsansvarige Mats Eriksson är stölder mot äldre ett problem som trots allt minskar. I västerort anmäls i snitt tre stölder hos personer över 65 år i hemmet per månad. I fjol låg siffran på fem anmälningar.

– Minskningen beror på flera saker. Det är en stor kränkning och ett prioriterat brott. Flera som sysslat med stöld mot äldre sitter bakom lås och bom, säger Mats Eriksson.

Polisen har sedan 2010 en volontärgrupp som besöker äldreboenden och PRO-föreningar och informerar om hur man kan undvika att utsättas för brott. Kommunen håller efter en motion på att ta fram en handlingsplan för brott mot äldre. Den innefattar bland annat information på vårdcentraler och kommunens hemsida. Detta till bakgrund av att vissa bedragare utger sig för att vara från hemtjänsten.

– Den här typen av brott går ut på att lura människor och ta sig in i deras lägenheter genom att säga att man jobbar för kommunen. Man måste kunna känna tillit för hemtjänsten, säger motionsförfattare Mikael T Eriksson (M).

Hemma i lägenheten på Ateljévägen har Gunnel börjat låsa överlåset. Hon har blivit mer misstänksam och handväskan förvarar hon på en ny plats.

– Jag hoppas ju de får tag i tjuven, så inte grannarna råkar ut för samma sak, säger hon.

Fakta

Så undviker du att bli lurad av tjuven

Begär legitimation om någon okänd ringer på. Om främlingar ber om ett glas vatten eller vill låna telefon – släpp inte in dem.

Förvara inte stora summor pengar hemma och lås in smycken.

Lämna aldrig handväska eller plånbok i hallen.

Be dina vänner att ringa innan de kommer på besök och bestäm tid.

Hemtjänst bör meddela i förväg vilken tid de kommer. Fastighetsägaren bör ha förvarnat för hantverkare – håll koll på besöken.

Källa: Polisen