ANNONS

Hantverkarstaden låg på Södermalm

Korsningen Götgatan-Folkungagatan slutet av 1800-talet.
Korsningen Götgatan-Folkungagatan slutet av 1800-talet.
Peter Frisk.
Peter Frisk.
Flera gatunamn på Södermalm skvallrar om en annan tid, där hantverket var en naturlig del av Söder. Kvastmakargatan och Repslagargatan är bara några exempel. Under 1700- och 1800-talet var Södermalm ett riktigt Mecka för hantverkare.
ANNONS

Enligt historikern Peter Frisk, som även leder stadsvandringar i området, har Södermalm varit riktiga hantverkarkvarter.

– Det fanns tre stora hantverkarområden på Södermalm, kan man säga. Det ena är vid Mariaberget, ett annat vid Puckeln på Hornsgatan och det tredje längre ner på Götgatan i höjd med där Ringen ligger idag. Ringenområdet kallades Hantverkarstaden i folkmun, säger han.

Flyttades söderut

Det var under 1700- och 1800-talet som hantverkarområdena verkligen växte till sig. Först etablerades det vid Mariaberget sedan vid Puckeln och till sist flyttades det söderut till Hantverkarstaden.

– I kvarteren omkring Götgatan var det ett stort hantverkarområde där man det bland annat tillverkades mycket öl och det fanns många sadelmakare där. Det var ett ganska bråkigt kvarter. Det fanns en krog som hette Ekorren, som var känt för att det var mycket slagsmål, säger han och skrattar.

Finns spår kvar

Han berättar att det fortfarande finns spår av Hantverkarstaden. Men idag har bilmekanikerna tagit över i området, istället för de som sadlade och skodde hästar.

– Men mycket av hantverkarkvarteren försvann redan i början av 1900-talet. I samband med att man breddade gatorna, bland annat Götgatan, revs mycket av kvarteren. Sedan under rivningsvågen på 50- och 60-talet det mesta av det som fanns kvar, säger Peter Frisk.

Två flickor befinner sig vid hörnet av Renstiernas Gata och Åsögatan österut. Berget ska sprängas bort för breddning av Renstiernas Gata och Åsögatan. Husen på höjden ligger vid Beckbrännargränd. Foto: Salin, Kasper.

ANNONS