Gående hänvisas via osynligt övergångsställe

För bilisterna ser det ut som att fotgängarna knallar rätt ut i gatan.
För bilisterna ser det ut som att fotgängarna knallar rätt ut i gatan.
Den enda skylt som finns skyms av en annan skylt.
Den enda skylt som finns skyms av en annan skylt.
På grund av bygget hänvisas fotgängarna till att korsa gatan via övergångsstället.
På grund av bygget hänvisas fotgängarna till att korsa gatan via övergångsstället.
Sjukhusbesökare tvingas korsa bilvägen på ett övergångsställe som inte syns för bilisterna. Trots upprepade felanmälningar görs ingenting åt problemet.

På Hälsovägen intill Karolinska i Huddinge har byggarbeten pågått under en längre tid och lär fortsätta i flera år framöver.

Sjukhusbesökare, studenter och andra som ska ta sig till högskolan eller sjukhuset hänvisas därför till andra sidan via ett övergångsställe. Problemet är bara att bilisterna har svårt att uppfatta övergångsstället, som saknar både zebraränder och tydlig skyltning.

– Jag har varit nära på att bli överkörd två gånger. Det är fullkomligt livsfarligt, rena dödsfällan. Det finns bara en skylt på ena sidan av vägen som märker ut övergångsstället, och den är helt skymd av en annan skylt, säger Anders Lindholm som arbetar på Karolinska Institutet.

Den enda skylten skyms av en annan skylt. Bilar som kommer från utfarten har fullt fokus på biltrafiken från vänster.

Redan i maj felanmälde han den bristfälliga markeringen till kommunen och har haft kontakt med dem flera gånger sedan dess. För några veckor sedan påtalade han det för en parkarbetare från kommunen.

– Han sa att ärendet fortfarande lyser rött i deras system och att de skulle göra något åt det. När ingenting hände ringde jag upp kommunen igen och sa fixa under veckan som kommer annars måste jag ringa Mitt i innan någon blir skadad eller dödad, säger Anders Lindholm.

Anders fick svaret att problemet skulle åtgärdas, men två veckor senare hade fortfarande inget hänt.

– Det här är ju ändå ett sjukhus. Det är många sjuka som rör sig här och det ligger en ungdomsmottagning och en mottagning för anorektiker här. Vad sysslar man med egentligen? Nu måste kommunen ta sitt ansvar, säger Anders Lindholm.

Mitt i Huddinge har under en veckas tid förgäves sökt kommunen för svar på varför övergångsstället trots alla påminnelser inte åtgärdas. Tidningen fortsätter att söka ansvariga.