ANNONS

Här åkte flest rattfulla

Värmdöleden, Värmdövägen och Ältavägen.

Det är några av vägarna i Nacka där flest åkte fast för drog- eller rattfylleri i fjol.

Under 2015 blåste 187 bilister rött i polisens kontroller på Nackavägarna.
ANNONS

En av dem som dömdes för att ha kört påverkad på Nackavägarna i fjol var en 62-årig man som i september körde lastbil på Värmdövägen och erkände att han hade druckit öl kvällen men inte kände sig berusad.

En annan person som dömdes var en 22-årig man som i april körde drogpåverkad på Ältavägen. Mannen nekade till att han kört bilen men en polis hade sett honom sitta bakom ratten.

Totalt åkte 187 bilister fast för drog- eller rattfylleri på Nackavägarna 2015, en ökning jämfört med 2014 då 153 bilister åkte fast.

Inget anmärkningsvärt, tycker Marie Hummer, lokalpolisområdeschef i Nacka, om ökningen.

– Det kan vara slumpmässigt. Om jag skulle göra en analys så kan det handla om att vi har haft fler kontroller. Det kan också bero på underrättelser, att folk ringer in och anmäler. Det är folk jätteduktiga på, det är ganska ofta folk ringer in, säger hon.

Hur många som totalt körde drog- eller rattfulla på Nackavägarna i fjol är oklart. Marie Hummer har ingen uppfattning om antalet men säger att det finns ett mörkertal.

– Det är klart att det finns ett mörkertal. Sannolikheten för att åka fast är ganska liten.

Sedan trafikpolisens enhet löstes upp finns endast två trafikpoliser med specialistkompetens i Värmdö, Nacka och Tyresö. Beslutet är en del i polisens omorganisation och har kritiserats.

Bland andra Motormännens helnykterhetsförbund, MHF, befarar att omorganisationen kommer att leda till ännu färre nykterhetskontroller på vägarna.

ANNONS

– Det är belagt att om risken är stor att åka fast så är det färre som dricker. Är risken minimal så chansar man. Vi har därför en stor oro för att den nya organisationen ska göra att polisen testar färre förare. Antalet rattfyllerister man tar står ju i direkt proportion till hur många tester man gör, säger Micke Vailer vid MHF.

Att fler bilister kommer att chansa och köra påverkade i trafiken på grund av polisens omorganisation tror däremot inte Marie Hummer.

– Jag får snarare intrycket när jag träffar allmänheten och offentliga funktionärer i Nacka, Värmdö och Tyresö att det tvärtom har blivit fler synliga poliser. Vi har tagit bort trafikgruppen men själva kompetensen finns kvar. Vi fortsätter bedriva ett bra trafikarbete.

Polisen i Nacka kan framöver ändå komma att förändra sitt sätt att arbeta med trafikbrott.

– Det är inte klart om den lösning vi har i dag är bästa lösningen, vi tittar på att göra det bättre. Vi kanske inte fick ut de bästa resurserna genom att sprida ut kompetensen. Vi har lyssnat på synpunkterna men inget beslut är fattat, säger Marie Hummer.

Två som dömdes 2015

22-årig man körde drogpåverkad på Ältavägen i april 2015. Han försökte köra ifrån polisen men stannade efter 500-600 meter. Mannen uppgav att han hade rökt cannabis men nekade till rattfylleri och sa att det inte var han som kört bilen. 22-åringen dömdes för rattfylleri och ringa narkotikabrott, till 4 000 kronor i dagsböter.

62-årig man körde i september lastbil på Värmdövägen med 0,3 milligram alkohol per liter i utandningsluften. Mannen erkände. Enligt domen uppgav han att han druckit öl kvällen innan men inte kände sig berusad. Dömdes för rattfylleri till 4 000 kronor i dagsböter.

Nacka tingsrätt

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Nacka direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.