Här angreps två pojkar

Bild från övervakningsfilmen.  foto: polisen
Bild från övervakningsfilmen. foto: polisen
Pojkarna var på väg mot Hallonbergen när de stoppades av gänget som de inte kände igen. Den ena pojken blev boxad och sparkad mot överkroppen flera gånger under rånet.
Pojkarna var på väg mot Hallonbergen när de stoppades av gänget som de inte kände igen. Den ena pojken blev boxad och sparkad mot överkroppen flera gånger under rånet.
Den ena 13-åringen blev hotad, den andra blev fasthållen och sparkad. Sedan tvingades de tömma sina fickor.

Rånbytet: En mobiltelefon – och en tiokrona.

Klockan var strax efter fyra på eftermiddagen den 29 maj när de två pojkarna vandrade över Golfängarna i riktning mot Hallonbergen.

Strax därefter blev de stoppade av en grupp ungdomar som de inte kände igen. Den ena 13-åringen drogs med till en lekpark.

Där hölls han fast i armarna av två personer medan en tredje rotade igenom hans fickor. Pojken blev boxad och sparkad mot överkroppen, fem sex gånger som han minns det själv, innan han rånades på sin Iphone.

Hans kompis blev kvar med en av de äldre ungdomarna. ”Visa vad du har i fickorna annars kommer jag slå dig” hotades han, enligt uppgifter i förundersökningen, och tömde sina byxfickor.

Ut föll en tiokrona. Den plockade tjuven med sig innan han sprang därifrån.

Varje dag rånas barn och ungdomar i länet. Personrån mot unga under 18 år har ökat med 60 procent på fem år. Barn som utsätts kan påverkas väldigt mycket, berättar advokat Anja Åström, målsägandebiträde åt de båda 13-åringarna i Hallonbergen.

– Speciellt när de är så här unga. Det kan vara så att man ändrar sitt beteende, att man känner oro inför att gå förbi gäng med äldre killar, eller inte vågar göra vissa saker, säger hon.

De tre gärningsmän som polisen lyckats identifiera, bland annat från övervakningsfilm i Hallonbergens tunnelbana, har nu dömts för rån respektive stöld mot 13-åringarna.

– Pojkarna har haft en jobbig tid. Vid rättegången var det som att uppleva det igen, men efteråt tyckte de det kändes skönt att den rättsliga delen var över. Nu mår de bra, säger Anja Åström.

Eftersom tjuvarna är minderåriga, 15–17 år, blir straffen ungdomstjänst och ungdomsvård, plus skadestånd till pojkarna på 16 000 respektive 6 000 kronor.

Domen sätter stopp för en mängd våldsamma rån och stölder som gänget i olika grupperingar begått i norrort under året.

– Det är bra att de dömts. Det är också en upprättelse för pojkarna att få skadestånd, säger Anja Åström.

Trion, som erkänt delar av rånet i förhör, nekade till brott under rättegången.

Fakta

Unga brottsoffer får stöd

I Sundbyberg anmäldes 10 rån mot barn och ungdomar under 18 år förra året.

I länet anmäldes 470 fall under 2012, 2007 var antalet 290.

Stödcentrum Nordväst erbjuder stöd till ungdomar som utsatts/bevittnat brott.

Stödet består främst av samtal och praktisk hjälp, som förberedelse inför rättegång.

källa: brå, stödcentrum