Här är ABBA-Benny tillbaka där allt började

Benny Andersson vid den flygel där allt började.foto: Isaak Isaakidis
Benny Andersson vid den flygel där allt började.foto: Isaak Isaakidis
”Världsartist inleder stjärnspäckad kulturvecka”. Det låter som en drömrubrik, men det är precis vad som hände när Benny Andersson återinvigde Grimsta-skolans gamla flygel.

Efter den senaste tidens debatt om Slussens framtid krävde Benny Andersson att hans porträtt skulle tas ner från Arlanda. En plats han hellre förknippas med är Grimstaskolan i Vällingby. Där ska hans siluett målas på väggen i skolans kafé och representera Grimsta jämte andra musikikoner från Stockholm och resten av världen.

Förra veckan var Grimstaskolans tveklöst mest kända före detta elev tillbaka där allt började. För första gången sedan han slutade skolan 1962 återsåg Benny Andersson den flygel där han lade grunden till kommande världsturnéer, USA-ettor och över 400 miljoner sålda skivor.

I en fullsatt aula klippte han bandet, signerade det nyrenoverade instrumentet med guldpenna och spelade på publikens begäran introt till Mamma Mia. Sedan sjöng elevkören ett ABBA-potpurri till ackompanjemang av personalbandet, förstärkt med Benny på klaviatur. Skolans kulturvecka hade inte kunnat få en bättre start.

– Stämningen var magisk, berättar Marita Svahn, biträdande rektor.

Benny Andersson berättade hur han smet in i aulan varje rast och håltimme för att öva på flygeln.

När Marita Svahn började arbeta på Grimstaskolan som ung lärare fick hon höra talas om detta och har sedan dess drömt om att rusta upp det gamla instrumentet. Hon berättar lyriskt om besöket och säger att hon är imponerad över världsstjärnans ödmjuka närvaro.

– Han tog sig verkligen tid att möta eleverna och prata med dem.

Grimstaskolan satsar mycket på musik och har en studio där eleverna kan göra egna inspelningar. Benny Andersson uppmanade alla att kämpa för sina drömmar, men påminde om att det kan krävas mycket övning innan man når dit. Just därför är det viktigt att lyfta fram goda exempel och förebilder som har lyckats, menar Marita Svahn.

– Alla ska känna att ”the sky is the limit”.

Kulturveckan gästades även av hiphop-artisten Lazee och stå upp-komikern och skådespelaren Alexander Salzberg.