Här är alla välkomna att fira julen

Magnus Helmer förbereder julfirande på Immanuelskyrkan i centrala Stockholm, där kan den som vill kan fira julafton, juldagen och annandagen.
Magnus Helmer förbereder julfirande på Immanuelskyrkan i centrala Stockholm, där kan den som vill kan fira julafton, juldagen och annandagen.
För den som är ensam på jul, eller bara vill fira alternativt, finns flera alternativ.

Både Immanuelskyrkan, Röda korset och Äldrecenter bjuder in till julfirande.

Och i år har intresset för att jobba som volontär varit extra stort.

För många är jul något som firas med släkt, familj eller vänner – men så är det inte för alla. På flera platser i Stockholm ordnas därför alternativt julfirande.

För nionde året i rad arrangeras till exempel Jul i gemenskap i Immanuelskyrkan på Kungstensgatan.

Kvällstid på julafton, juldagen och annandagen kan den som vill fira jul komma dit.

– Det är öppet för alla och alla är välkomna som gäster, säger Magnus Helmer som är projektledare.

Bakom Jul i gemenskap står den ideella föreningen Ny gemenskap, som ordnar julfirandet tillsammans med flera andra organisationer och kyrkor.

Firandet är helt gratis och alla dagar kommer det bjudas på mat, uppträdanden, julspel och julklappar.

– Vi är väl förberedda inför årets julfirande och det kommer att finnas mat till alla som vill komma och fira, säger Magnus Helmner.

Jul i gemenskap är Stockholms största julfirande och varje dag under julen brukar mellan 500 till 600 gäster dyka upp.

Intresset för att jobba som volontär är stort och redan fullbokat, däremot så kan den som vill bidra sätta in en gåva. Blir det överskott så går det direkt in i Ny gemenskaps andra verksamheter.

– Många vill engagera sig och få ett konkret sammanhang, inte minst nu när vi lever i en orolig värld och tid. Julen är en speciell helg och för många kan det vara skönt att få komma hit och fira, säger Magnus Helmer.

Och det är inte bara Ny gemenskap som ordnar julfirande.

Även på Äldrecenter på Fleminggatan ordnas ett julfirande den 22 december, för den som lever som ensam pensionär och är över 61 år.

– Vi har en dagverksamhet och de som besöker den får ett särskild inbjudan. Men skulle det vara så att man verkligen är ensam, pensionär och över 61 år så är det bara att höra av sig till oss, säger Madeleine Gyllenhammar, verksamhetsledare.

Även på Röda korsets verksamhet Kupan på Östgötagatan pågår förberedelserna för julfirandet för fullt. Där kan den som vill fira alternativ jul komma på julafton mellan 13–16.

På Kupan kommer det finnas servering av julbord, glögg och pepparkakor för 50 personer inomhus. En symbolisk avgift på 50 kronor tas ut.

Men Kupan kommer även ha julfirande utanför butiken där det kommer att serveras glögg och skinksmörgås helt gratis.

– Alla ska verkligen få chansen att fira jul. Ingen ska behöva vara ensam och mitt mål är att ge fler människor en möjlighet att fira, säger Carolina Lagersten, projektledare för Röda korsets julfirande.

Även på Röda korset har intresset för att jobba som volontär varit stort och det blev snabbt fullbokat. Däremot kan den som vill skänka en gåva.

– Just nu är jag på jakt efter glögg – så om någon vill bidra med det blir jag jättetacksam.

Fakta

Här kan du fira

Immanuelskyrkan. Gratis julfirande på julafton, juldagen och annandagen klockan 17–21.

Kupan Östgötagatan. Julfirande på julafton klockan 13–16. Julfirandet inne på Kupan kostar 50 kronor. Utanför är det gratis.

Äldrecenter Fleminggatan. Julfirande den 22 december. Man måste vara ensam, pensionär och över 61 år.