Här är årets rekordförsäljningar

Det var radhusens år i Skarpnäck. Här hamnade slutpriset på 10 miljoner.
Det var radhusens år i Skarpnäck. Här hamnade slutpriset på 10 miljoner.
Mäklaren Gabriel Yilmaz framför villan i Skärholmen som väckte begär.
Mäklaren Gabriel Yilmaz framför villan i Skärholmen som väckte begär.
Ekohuset i Björkhagen.
Ekohuset i Björkhagen.
I Farsta gick villan med sjöutsikt för cirka 14,7 miljoner kronor.
I Farsta gick villan med sjöutsikt för cirka 14,7 miljoner kronor.

Bostadsåret har varit hektiskt i Stockholm och priserna steg i rasande fart. Även i söderort har bopriserna skjutit i höjden. Enligt Svensk Mäklarstatstik har priserna på ett år totalt sett stigit med 21 procent på bostadsrätter och 13 procent på villor.

Även i Skarpnäcks stadsdelsområde har priserna stigit. Bostasdrätterna ökade med 14 procent och villor med 7 procent.

Enligt fastighetsmäklaren Johan Nilsson vid Bjursfors har slutpriserna på årets sålda objekt legat högt.

– Det lilla som har kommit ut har gått väldigt bra i området, säger han.

Den bostad som såldes till ett rekordpris i Skarpnäck efter en intensiv budgivning var ett av radhusen i Ekobyn i Björkhagen. Här fick köparen inte bara det största huset i Ekobyn – 158 kvadratmeter med solfångare på taken – utan blev även granne med ett naturreservat. Slutsumman hamnade på 11,1 miljoner kronor. Någor som chockerade både säljare och mäklaren.

Just radhus har varit populära i Skarpnäck.I Björkhagen sålde även exempelvis ett radhus för 10,1 miljoner kronor, året innan såldes grannhuset för 8,1 miljoner.

– Det finns få radhus och det är brist på stora bostäder i hela söderort. Det är tufft att hitta något i området om man har växt ur en trea, säger Johan Nilsson.

I Skärholmen har villapriserna ökat med hela 22 procent. En försäljning som fick flera att höja på ögonbrynen var villan på ”gräddhyllan” i Johannesdal som gick för 11,4 miljoner kronor i slutet av oktober. Objektet var en nyrenoverad villa med utsikt över Mälaren.

Ännu dyrare var villan i Farsta där slutpriset blev hela 14,7 miljoner kronor, vilket är årets högsta. Här fick köparen en villa med sex rum fördelade på 214 kvadratmter.

– Det är en fantastik arkitektritad fastighet med ett unikt läge. Det finns få villor med egen brygga och strand så nära Stockholms city, säger Sebastian Broström, mäklare vid Bjurfors.

Den stadsdel där bostadsrätterna ökat mest var Vantör med 29 procent. Här gick en villa i Gamla Enskede på Rörsoppsvägen 12 för 12,8 miljoner i juni.

Hur kommer då bostadsmarkanden se ut år 2016?

– Man ser tecken på att olika byggherrar har koncept för lite billigare byggande, vilket gör att det borde komma fram mera bostäder. Men vi har också ett tillskott på hundratusen invandrare så där har man en stor ökning vad gäller efterfrågan, säger Peter Englund, professor vid institutionen för finansiell ekonomi vid Handelshögskolan.

Detta tror Peter Englund kommer att sätta press på kommuner som i dag inte bygger så mycket som de har möjlighet till.

– Det är i ytterstaden som nybyggandet i huvudsak kommer att ske. Om priserna bestäms av utbud och efterfrågan och om osäkerheten är stor kring utbudet så kommer osäkerheten på priset vara större.