ANNONS

Här är Bandidos nya villa

Mc-gänget Bandidos har hängt upp en banderoll med klubbemblemet på ett hus i villaområdet i Snättringe.
Mc-gänget Bandidos har hängt upp en banderoll med klubbemblemet på ett hus i villaområdet i Snättringe.
Mc-gänget Bandidos har etablerat sig i ett villaområde i Huddinge.

Enligt polisens särskilda gänginsats, SGI, är det oklart om det kriminella nätverket tänker stanna kvar.

Men det finns inga skäl för oro, menar man.
ANNONS

Det var i början av januari som boende i Snättringe uppmärksammade hur flera polispatruller stoppade och genomsökte bilar.

Flera av bilarna som kontrollerades var på väg till en fest i villan, där det nu i några veckor hängt en banderoll med texten ”Bandidos MC Stockholm”.

Flera grannar i området har hört av sig till Lokaltidningen Mitt i, oroade över vad etableringen kan innebära för området.

– Det känns lite obehagligt just nu. Teoretiskt sett kan kringboende råka bli skadade om de blir utsatta för någon form av repressalier, säger en granne i Snättringe.

– Inga av oss här har blivit störda hittills, säger en annan i området.

Polisen bekräftar att det har varit en fest i villan i början av januari. Under tillställningen gjordes omfattande kontroller av bilar och personer som rörde sig i området.

– Allmänheten behöver i regel inte vara orolig för att ett mc-gäng finns i området. Det som händer är att det blir en genomströmning av kriminella och också fler poliser och trafikkontroller, säger Anne Johansson på SGI, sektionen mot gängkriminalitet vid Södertörnspolisen.

– Men vi kan naturligtvis inte garantera att något inte händer, det här mc-gänget ligger i konflikt med många. Vi kan förstå att grannar känner viss oro för till exempel fallande huspriser och obehag av ökad kriminell närvaro, fortsätter hon.

Även Hesam Akbari, pressansvarig vid Södertörnspolisen, uppger att allmänheten väldigt sällan är direkt påverkad av att kriminella gäng finns i området.

ANNONS

Lokaltidningen Mitt i har försökt nå Bandidos för en kommentar, dock utan att lyckas. Tidningen har också sökt ägaren till villan, som i dag är skriven på en annan ort, dock även där utan att lyckas.

Polisen uppger att man gör kontinuerliga kontroller i området och att man arbetar brett.

– Vi gör så mycket vi kan, vi har samarbete med kommunen och olika myndigheter i det här, säger Anne Johansson.

Den villa där Bandidos nu har hängt upp en banderoll var för ungefär en vecka sedan ute på exekutiv auktion hos Kronofogden.

Visningen skulle ha ägt rum den 31 januari och tillträde till huset kunde ha skett i mars. Auktionen har nu ställts in, enligt uppgifter från myndigheten.

Varför tror ni att man valt ett hus i ett villaområde?

– Det är rena tillfälligheter. Bandidos har stått utan lokal under en lång tid och har huserat på olika platser i Stockholm. I det här huset har de ju varit i knappt en månad, säger Anne Johansson.

Enligt polisen är det för närvarande oklart om Bandidos kommer att stanna i området.

Bandidos har stått utan lokal under lång tid och har huserat på olika platser.Anne Johansson södertörnspolisen

Fakta

”1 %”-klubben Bandidos

Medlemmar ur Bandidos bär symbolen ”1 %” på sina västar. Siffran representerar den minoritet som tagit avstånd från samhället.

Den första Bandidos-klubben bildades i USA i staden San Leon i Texas 1966.

Bandidos kom till Sverige 1994.

Källa: Svensk maffia (Norstedts 2007)