Här är bästa platserna för att se jättekometen

Kometen Ison kan bli århundradets komet – om den inte brinner upp.

Amatörastronomen och kometfotografen Peter Ulfheden tipsar om bästa utsiktsplatsen i Sollentuna.

Kometen Isons ankomst har föregåtts av en sällan skådad mediehajp. Den har kallats för århundradets komet, och rykten har gjort gällande att den kommer att lysa starkare än fullmånen.

Enligt de senaste mätningarna verkar det senare osannolikt, men med lite tur kan Ison lysa ikapp med Venus, rapporterar Institutionen för astronomi vid Stockholms universitet.

Om den inte brinner upp på vägen förbi solen, vill säga.

– I mitten av december kommer den att ligga fint till. Då kan vi nog få se ett ganska storslaget speltakel, säger amatörastronomen Peter Ulfheden från Sollentuna.

Peter Ulfheden började intressera sig för astronomi efter att ett annat ”intresse” fasats ut. När han slutade röka 1987 bestämde han sig för att belöna sig själv med något roligt, och valet föll på en stjärnkikare.

Under 1990-talet fångade Peter Ulfheden flera stora kometer på bild, bland andra Hale-Bopp och Hyakutakes, och fick dem publicerade i flera dagstidningar.

För Peter handlar fascinationen för astronomi om mer än teknik och data.

– Jag tycker om naturupplevelsen, att stå långt ute i en kolsvart skog och titta upp över den gigantiska himlen. Den är så ljus när det är mörkt.

Just mörkret är A och O när man ska studera himlavalvet. Den konstanta bakgrundsstrålningen från tätorterna kallar de som är intresserade av astronomi för ”ljusföroreningar”.

Fem mil utanför stan kan räcka, och Peter åker gärna till Alstasjön i Bålsta eller Björkviks brygga långt ute på Värmdö för att hitta bra ljusförhållanden. Eller dåliga, beroende på hur man ser det.

Men den bästa skådeplatsen Peter varit på låg långt ute på öppet hav.

– På Gotska Sandön fick jag fina bilder. Det var helt magiskt, som strösocker över hela himlen.

Fakta

Bögs gård bra utsiktsplats

Bästa tiden att se kometen är runt jul, tipsar Peter Ulfheden. Kometen står i nordväst tidigt på kvällen, knappt halvvägs upp mot zenit. Bögs gård i Sollentuna är en bra skådeplats.

På morgonen innan det ljusnar står den i sydost, nästan rakt upp. Då syns den bra vid Björkviks brygga på Ingarö.

Ta med en vanlig fältkikare, minst 7×50.

Källa: Peter Ulfheden