Här är blodet som kan fälla tjuven

Blodspåren på lastbilens elektronikdosa som enligt dna-analysen "talar extrem starkt" för att 38-åringen stulit elektronikdosan.
Blodspåren på lastbilens elektronikdosa som enligt dna-analysen "talar extrem starkt" för att 38-åringen stulit elektronikdosan.
38-åringen åtalas för stöld på Ormingeringen en natt i oktober 2015, trots avsaknad av vittnen.

Mannen lämnade blodspår efter sig som kan fälla honom.

38-åringen åtalas för att natten mellan 18 och 19 oktober 2015 ha stulit en elektronikdosa på en lastbil som stod parkerad på Ormingeringen, liksom en navigator med laddare, en iphone-laddare, en verktygsväska och en instruktionshandbok till lastbilen, till ett ”okänt men icke ringa värde”, enligt åklagaren.

Det var föraren av lastbilen som upptäckte stölden när han kom ut tidigare på morgonen den 19 oktober och skulle sätta sig i lastbilen.

38-åringen, som är hemmahörande i Värmdö, nekar till brott. I förhör med polisen frågar 38-åringen förhörsledaren hur förhörsledaren kan vara så säker på att det är han som har begått stölden.

Enligt Nationella forensiskt centrum, NFC, som gjort en dna-analys av blodspår på lastbilen, talar blodspåren ”extremt starkt” för att 38-åringen är gärningsmannen. NFC fick vid en analys av blodet träff i sitt register där 38-åringen förekommer sedan tidigare, och hänvisar till sin niogradiga skala där Grad +4 är starkast bevisning och Grad -4 är svagast.

I det här aktuella är bevisningen Grad +4.

Ställd inför bevisningen säger sig 38-åringen inte ha någon förklaring till att hans blod hamnat på lastbilen och förnekar brott.

Förhörsledaren frågar om 38-åringen under den här månaden, oktober, varit så pass påverkad av alkohol eller andra droger att hans minne försämrats, något 38-åringen förnekar.

38-åringen åtalas nu för stöld. Ett försäkringsbolag och företaget som äger lastbilen kräver honom på 3 647 respektive 4 450 kronor i skadestånd.