Här är de unga nyktrast

Sundbybergs unga väljer bort fyllan.

7 av 10 elever i årskurs nio dricker ingen alkohol alls, det är i rekord i länet.

Bland äldre tonåringar är dock bilden en helt ­annan.

Trenden är tydlig i Sundbyberg. Unga både dricker och röker mindre än förr, visar årets upplaga av Stockholmsenkäten.

69 procent av eleverna i nian säger nej till alkohol. Det är en fördubbling på tio år. Och åldern för alkoholdebuten har gått upp. De som drack i nian var berusade första gången vid 13,5 års ålder vid mätningen 2004. 2014 var de 14,4 år.

Julia Knoke Wennersten och Jenny Mallenius går i nian på Ängskolan. Båda har märkt att det dricks mindre.

– Det är inte så ofta man hör att folk druckit i helgen längre, eller ser festbilder på Instagram och Face­book, säger Jenny.

De ser flera orsaker till trendbrottet.

– Många har sina föräldrar på Facebook, då blir man nog lugnare, säger Julia.

– Jag tror man blivit mer medveten om riskerna och tar det försiktigt. Det är bra. Man kan ju ha kul utan alkohol, säger Jenny.

Andelen rökare i nian har också minskat. Tuffa regler på skolgård­en tror tjejerna är orsaken.

– Röker man på skolgården blir det hemringning, säger Jenny.

Cigaretten har dock fått en ersättare.

– Det är ingen åldersgräns för elcigaretter. De finns med smaker som melon eller jordgubb. Det är många som har börjat med det i stället, säger Julia.

Sundbybergsborna Johanna Wahlby, 23, och Jesper Nyman, 24, blir förvånade över att färre i nian dricker och röker.

– Men å andra sidan är det reklam om risker med alkohol och tobak, mycket mer än när vi var i den åldern, säger Johanna.

Kommunens folkhälsoplanerare Karin Hägglund berättar att kommunen i tre år satsat extra på de yngre eleverna i arbetet mot alkohol och tobak.

Nyktra arrangemang för elever och föräldramöten om hur man pratar om alkohol och tobak hemma är exempel.

– Vi har också ökat tillsynen i butiker som säljer folköl och tobak. Personalen på fritidgårdar får inte röka eller snusa när ungdomarna ser. De ska vara förebilder, säger hon.

Samtidigt har det blivit lite ute att dricka, tror Karin Hägglund.

– Man kan nog säga att det är otrendigt att vara full. Det följer samma trend i länet och nationellt. Det är en stor hälsotrend som råder, och det har slagit igenom hos de unga.

Ser man till de äldre eleverna i Sundbyberg är bilden dock en annan. 45 procent av tjejerna i tvåan på gymnasiet röker och 40 procent storkonsumerar alkohol.

– Den utvecklingen är verkligen inte bra. Många går i gymnasieskolor utanför Sundbyberg, så där behöver vi tänka till hur vi når både de eleverna och deras föräldrar, säger Karin Hägglund.

Jesper Nyman och Johanna Wahlby är förvånade över resultatet. ”Å andra sidan är det mycket mer reklam om riskerna än när vi var i den åldern”, säger Johanna.