Välj ditt område

Här är det guld att bo

Nyheter Stockholmshems så kallade passivhus på Onsdagsvägen 9 i Hökarängen har som första flerbostadshus i Stockholm fått slutcertifieringen Guldhus i klassen Miljöbyggnad.

– Det här huset har verkligen visat att vi kan bygga energisnåla och hållbara bostäder som är bra både för våra hyresgäster och miljön, säger Eva Nygren, vd för Stockholmshem.

Det är Sweden Green Building Council som har ett certifieringssystem, Miljöbyggnad, där byggnader bedöms utifrån kriterier som inomhusmiljö, materialval och energiansvändning. Guld är det högsta betyget man kan få. Det innebär enligt Sweden Green Building Council att en byggnad är ”genomgående utomordentligt bra på alla bedömda områden”.

– Det är både hyresgästernas upplevelse och själva fastigheten som ligger till grund för bedömningen, säger Karin Stener, pressansvarig på Stockholmshem.

Huset byggdes 2012 och innehåller 25 lägenheter. Termen passivhus betyder att man bygger energisnålt genom att bland annat minimera värmeförluster och ta tillvara värme från de boende, elektriska apparater och instrålad sol. Huset på Onsdagsvägen är utrustat med solfångare som värmer tappvarmvattnet och jalusier som avskärmar övervärme i lägenheterna.

Din bästa Stockholmsguide

Fler nyheter från Hela Stockholm

Brott

Våldsvågen: Fyra personer dödade på en vecka

Nyheter

Polisrazzia mot förening i Rinkeby

Dådet skedde i bostadsområdet mellan Södra Jordbrovägen och Jordbro parklek
Brott

Grannar om mordet i Jordbro: ”Vi hörde skrik”

Nyheter

Älg på visit i Tallkrogen sköts ihjäl

Livsstil

De gick i flickskola på Söder på femtiotalet

Nyheter

Visst blev det dubbla guld för Art Kosol!